İddialara göre yaklaşık 16 bin kişinin ilanen tebligat yoluyla ortaklıktan çıkarıldığı, yine iddialara göre yönetim kurulu kararı ile 10 bin kişinin ortaklığının kabul edildiğini belirtilirken, kimseye vekalet vermediği halde, adına oy kullanıldığı, ortaklığı yok iken oy kullandığı, seçim sandığının bulunduğu yerlerdeki görevlilerin oy kullanacak bir kişiye 10 zarf birden verdiği, ÇKS’si olmayan, tarlası olmayan, tarımla alakası olmayan kişilerin pancar kooperatifine üye yapıldığı, haberleri olmayan bir çok üyenin telefonlarına noterlerden adına işlem yapılıyor diye mesaj gelmesi ile hukukun resmen çiğnendiğini ortaya koydu. Pancar üreticilerinin yaptığı bilgi paylaşımında, “Söz konusu haksızlığı ortadan kaldırmak ve hukuku tesis etmek öncelikle kooperatif yönetiminin eğer onlar gereğini yapmıyorsa, Kooperatifler kanununu uygulamakla yükümlü Ticaret Bakanlığının yükümlüğünde, kanun ve yönetmelikleri çarpıtarak suç teşkil edecek fiilleri gerçekleştirenlerin hukuk önünde hesap vermesini sağlayarak, kamu vicdanını rahatlatmak savcılarımızın sorumluluğundadır” denildi.
Konu ile ilgili olarak pancar üreticilerinden yapılan bilgi paylaşımı şöyle:
“Geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleştirilen Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Genel Kurulu 5.000’in üzerinde vekâletli oy ve yaklaşık da 18.000 üreticinin bizzat genel kurula iştirakiyle 23.000 ortağın katılımıyla gerçekleştirildi.
Bu genel kurul ile ilgili kesin olarak bildiğimiz hususlardan biri vekâlet dâhil katılımın 22.813 olduğudur. Oy verme işlemlerinde kargaşa ve usulsüzlük iddiası da olmadığına göre adayların kaç oy aldığını ve kazanan adayın ikinci olan adayın yaklaşık 5.600 oy önünde olduğunu da kesin olarak biliyoruz.
Bilmediğimiz hususlardan biri kaç kişinin genel kurulda oy kullanmak için Konya Şeker’e gelip de orada üyeliğinin düşürüldüğünü o gün öğrenmesi ve bilgisi dışında ortaklıktan çıkarıldığı için oy kullanamadığıdır. Ya da bilgisi dışında ortaklıktan çıkarıldığı için genel kurul günü kaç kişinin hiç oy kullanmaya gelemediğidir.
Bilmediğimiz hususlardan bir diğeri ise kaç yeni üyenin bu genel kurulda oy kullandığıdır.
Yetkililerin genel kurul sürecindeki söylemine göre devlet ölen ya da başka sebeplerle ortaklığı düşürülmesi gerekenleri düşürün demiş PANKOBİRLİK’e ortaklık müracaatında bulunanları da bekletemezsiniz alın demiş.
Bu hukuki dayanağı olmayan açıklama ile binlerce kişinin ortaklığını düşürüp binlerce kişiyi ortak edenler Türk Ticaret Kanununa göre açıkça suç oluşturabilir.
Seçim sonuçlarını değiştirecek iddialara göre, yaklaşık 16.000 kişi ilanen tebligat yoluyla ortaklıktan çıkarılmış ve yine iddialara göre 10.000 kişi yönetim kurulu kararıyla ortaklığa kabul edilmiştir.
1- Kooperatifler bir dernek değildir çok ortaklı bir şirket türüdür. Yani derneklerdeki gibi aidat yatırmadılar diye insanları ortaklıktan çıkaramazsınız. Ortaklıktan çıkarmak için ortaklıktan çıkarılacak kişinin borçları düşüldükten sonra ortaklık payının kendisine ödenmesi gerekir.
2- İlanen tebligat ortağa ulaşmanın değil ulaşılamadı bahanesi üretmenin bir yoludur. Ortakların ilanen tebligat yapılacak yerel veya ulusal basını takip etme yükümlülüğü yoktur. Ancak idarenin ortaklara ilanen tebligattan önce diğer haberleşme yöntemleri ile ulaşmayı deneme yükümlülüğü vardır. Kooperatif yönetiminin ilanen tebligat öncesi posta, telefon ve muhtarlık kanallarını denemeden sadece ilanen tebligat yapıp itiraz edilmedi savunması yönetimi sorumluluktan kurtarmaz.
3- Her bir ortak kooperatife kendi payı nispetinde hissedardır. Dolayısıyla ortağın ölümü ortaklığı sonlandırmaz ve ortağın hissesi miras yoluyla varislerine geçer. Yani yönetim kurullarının ölen ortakların ortaklıklarını düşürme hakkı yoktur. Ortaklık ya mirasçılardan birine veraset yoluyla geçer ya da mirasçılar hesaplanan ortaklık payını alarak ortaklıktan çıkabilirler.
4- Evet, kooperatifler üyelik müracaatında bulunanları ortaklığa kabulden kaçınamaz. Yani şartları tutuyorsa müracaat eden herkesi kabul etmek zorundasınız. Ama bu düzenleme istihsal kooperatifleri için değildir. Ya kimin için? Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil olan kooperatifler ile kamu kaynaklı tarımsal desteklemelere aracılık yapan kooperatifler içindir. Yani esnaf kefalet kooperatifi türü kooperatifler müracaat edenleri almıyorum diyemez. Konya Pancar Ekicileri kooperatifi gibi istihsal kooperatiflerinin hele ki Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi gibi iştiraklerinin defter değeri milyar dolarlara ulaşmış kooperatiflerin hiçbir karşılık almadan ya da cüzi miktarda apel alarak ortak kabul etmesi, yeni ortakları haksız bir menfaat temini anlamına gelirken mevcut ortaklar açısından da hak ve menfaat gaspından başka bir şey değildir.
Özetleyecek olursak Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin kendisinin ve iştiraklerine ait varlıklarının değerinin yaklaşık 5.000.000.000 Milyar $ (5 Milyar Dolar) olduğunu kabul edersek ortaklıktan çıkarma ve ortaklığa kabul işlemi öncesi (2022 Genel Kurul Tutanağına göre 52.300 ortak mevcuttur) her bir ortağın hissesine düşen payın hisse değeri 95.600 $’dır. Bu varlıklardan o dönemki borcu düştüğümüzde hisse başına ekonomik karşılık yaklaşık 66.910 $’dır. 16.000 ortağın kaydının ortaklık payı ödenmeden silinmesi demek yaşayan ve Rahmet-i Rahman’a kavuşmuş her bir ortağın mirasçılarının 66.910 $’nın bir yönetim kurulu kararıyla gasp edilmesidir. Bu ortaklara veya mirasçılarına posta, telefon, muhtarlık yoluyla ulaşmaya çalışmadan ve ortaklık payı ödemeden ortaklıktan çıkarma kararı alarak hakları yok edilmiştir.
Öte yandan 16.000 kişiyi ortaklık payı ödemeden ortaklıktan çıkarırken 10.000 kişiyi kooperatif ve iştiraklerinin defter değerini dikkate almadan ve o mal varlıklarına karşılık gelecek miktara denk ortaklık payı almadan ya da göstermelik bir apel ile ortaklığa kabul etmek binlerce kişinin ekonomik varlığını binlerce kişiye dağıtmaktır. Şöyle ki, borçlar düşüldükten sonra kalan 3,5 Milyar dolarlık mal varlığına bir yönetim kurulu kararıyla 10.000 kişi ortak edilmiştir. Yani finansal yükümlülükler düşüldükten sonra kalan 3,5 milyar Dolarlık varlığa bu 10.000 kişi hiçbir bedel ödemeden ortak edilmiştir. Bu çerçevede ortak olabilmek için yaklaşık 60-65.000 dolar ödemeleri gereken bir şirkete 10.000 kişilik yandaş gurubu bedelsiz ortak olmuştur.
İşin özü 16.000 kişi bilgisi dışında ve ortaklık payları ödenmeden ortaklıktan çıkarılıp, 10.000 kişi ortaklık payı alınmadan organize bir şekilde Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne ortak edilerek, ilanen hakları yok edilmiştir ve yönetim kurulu kararıyla haksız yere ortaklıktan çıkarılanların iradesi sandığa yansımadığı ve yeni ortaklar usulüne uygun ortaklık vasfı kazanmamalarına rağmen seçime müdahalede bulundukları için genel kurulun da iradesi sakatlanmıştır.
Söz konusu haksızlığı ortadan kaldırmak ve hukuku tesis etmek öncelikle kooperatif yönetiminin eğer onlar gereğini yapmıyorsa Kooperatifler Kanununu uygulamakla yükümlü Ticaret Bakanlığımızın yükümlülüğünde, kanun ve yönetmelikleri çarpıtarak suç teşkil edecek fiilleri gerçekleştirenlerin hukuk önünde hesap vermesini sağlayarak kamu vicdanını rahatlatmak da savcılarımızın sorumluluğundadır.
- Kimseye vekalet vermediği halde, adına oy kullanıldığı,
- Ortaklığı yokken oy kullanıldığı,
- Seçim sandığının bulunduğu yerdeki görevlinin oy kullanacak bir kişiye 10 zarf birden verdiği,
- ÇKS olmayan, tarlası olmayan, tarımla alakası olmayan kişilerin pancar kooperatifine üye yapıldığı,
- Haberleri olmayan birçok üyenin telefonlarına noterlerden adınıza işlem yapılıyor diye mesajların gelmesi”
Yorumlar 42
Kalan Karakter:
AYAK OYUNLARIYLA ALINAN BIR GENEL KURUL, ÇOK TUHAF BIRGÜNDÜ, 20 SENEDIR GENEL KURULA KATILIRIM BU KADAR ÇİFTÇİLİKLE ALAKASI OLMAYANLARI BIR ARADA GÖRMEDİM, DERLEME TOPLAMA GETİRMİŞLER
Kalan Karakter: 1000
Üç beş kişinin keyfine göre üye çıkarılıp üye alınamaz orası üç beş kişinin çiftliği değil.deger tesbiti yapılır ondan sonra uyelr kendisi alır satar yeni girecek üye ancak veraset yolu ile girebilir orası dernek değil.buyuk bir hak gaspı var.
Kalan Karakter: 1000
Pek kıymetli üreticiler, lütfen yazacaklarımı 1 daika ayırarak elinizi vicdanınıza koyarak okuyun. Bugün Ülkemizin herhangi bir şehrine gittiğinizde Konya dediğinizde akla gelen başlıca şeylerden birisi Torku'dur. Bakın Çumramızdan bir Dünya markası çıktı. Kaç bin insan ekmek yiyor. Bir sürü fabrikamız oldu. Sanayimiz büyüdü gelişti. Allah için soruyorum size Ramazan olsa bunlardan hangi birisi olurdu? 20 yıl ramazan olsa hâlâ bir kuru şeker fabrikası vardı. Adam ben sadece pancar ektirir işime bakarım benim ne işim var bonibonda topitopta diyor. Torku falan umrunda mı? Ağaçlar bile kurudu gitti 2 bardak su vermedi. Ya lütfen bi 2 dk düşünün bu adamın bu kadar fabrikayı, markayı vs. yönetebilecek bir kabiyiti var mı Allah için. Yazıktır günahtır. Ayrıca 10 bin küsür yeni üye yapımı size ne kadar doğru geliyor.
Kalan Karakter: 1000
Sayin konuk çiftci için ne yaptı.fabrika yaptı evet çiftçinin çocuğunu asgarî ücretle çalıştırdı.emek alinteri, ürün çiftçi den çalışandan çiftçiden.oyle birkurum varsa bende yonetirim.konuk kurumu çok zor durumda bıraktı eylemleri ve söylemleri çok yersizdir neden geri dönmek istiyorsunuz?
Kalan Karakter: 1000
Çok şey yaziyorsun ama önce geçmişe bir bak üye diyorsun ya tarlası olmayan adamların çiftçilikle alakası olmayan adamların 2000 - 2500 ton kotaları var önce onları araştır sonra da fabrikadan kaybolan paraları araştır sonra araya giren bazı adamların( Konya'nın ileri gelen hatrı sayılır adamları) üstünü örttügü şeyleri araştır. Sonra gel haber nasıl yapılır gör
Öyle bazılarının ithamlariyla haber yapma
Kalan Karakter: 1000
Bundan Sonraki Seçimde;
''Devlet Terbiyesi Almış Genç Yeteneklerin''
Aday Olarak Seçilmesi Elzem Oldu.
Çiftçi Dostlar. (27.Temmuz.2028) Yükleniyor..........
Kalan Karakter: 1000
Olması Gereken Buydu.
Hayırlı Olsun Sayın Başkan.
ANCAK Bu Gibi Teşekküllerde 2. Dönem Yeterlilidir.
Recep Başkanın Seçim Sonucuna Dönmeden Noktalamak Gerekir.
Aman Diyelim. SEVERİZ BAŞKANI
Kalan Karakter: 1000
Ya bakıyorum da saçma sapan yorumlar açıklamalar var tarımla alakası olmayanları üye yapmış diyorsunuz!
Peki bir gün adıyla Çumra merkeze gelip veya fabrikaya Gidip en çok pancar kotası kimde diye hiç arastirdinizmi adam giyim sektöründe ama 3bi 5bin tonacı var adam galerisi var 3bin 5bin tonacı var yine bakıyoruz. Adam tefeci pancar la alakası yok üzerinde tarla yok 10 bin tonacı var bunların hepsine recep Konuk musade etti göz yumdu esas bunları konuşun çiftçi 1.500 tl ye maal edip bu tür simsarlara 1000 tl ye pancar satıyor bunlardan bahsedin avans veya pancar parası gününde yatmadigi için çiftçi mecburiyetten bunlara satiyor buradan bahsedin bunların hepsi recep yüzünden kimse *** değil bu tür algı operasyonlarıyla biyere varamazsınız it ürür kervan yürür hesabı boşa kürek çekersiniz hadi selametle.....
Kalan Karakter: 1000
Bir Ak biri Kara değişen ne ki hepsi aynı yırtılan Hacı Bekir'in Yakası herkes hayatını yaşama derdinde burada sıkıntıyı çeken Çiftçi kardeşim
Kalan Karakter: 1000
Anguscular yine çıkmış ortalığa bir daha ki sefere kutup ayısı getirin daha kârlı olur.
Kalan Karakter: 1000
Herkes bir şey bilmeden yalan yanlış haberlere inanipta yorum yapmayın. Buyrun verin mahkemeye savcılığa suçu varsa çıkar. Kaybetmeyi hazmedeyenlerin kuru iftirasi. Yazık yazık koskoca bu kuruma zarar veriyorsunuz. Karaman'ın bilmem ne gazetesi haber yapmış. Konya'nın seçimi karamana neymiş. Konya'da bunları görecek basın yokmu
Kalan Karakter: 1000
Yenilmenin hazimsizligi başka bir sey değil üyelikten dusurulenlere üç ay tebligat gitti üç kez askıya çıktı borçları olanlar kooparatife gidip borcunu ödeyenler silinmedi gazete bunuda yazsana bide 10 bin yeni üye hepsimi Ramazan başkana oy verdi yenilgiyi kabul etmekte erdemliktir ama nerdeee
Kalan Karakter: 1000
Bunlar recep konuk ve tayfasının seçime gölge düşürmek çabasıdır .bilmiyorlar ki onları oraya getirende oradan indirende konya şekerin iştirakçilerinin olduğunu.
Kalan Karakter: 1000
İlk defa adil bir seçim oldu,bende vekaletli oy kullandım noter huzurunda vekalet aldım haberlerin dogruluguna inanmıyorum saygılarımla
Kalan Karakter: 1000
En başa güreşen üç aday geçmişte aynı yönetimde idi. Alınma sebebini, kişisel olarak tahmin ettiğim, termik santraller o dönemde alındı ve sayelerinde ortak başı birer milyon borcumuz oldu. Gavurun kooperatifi kar dağıtır, bizimki zarar. Şimdi oturmuşlar birbirlerini suçluyorlar, madem suç işlediler ibra etmeyin gereğini yapın, geyiği bırakın iş yapın.
Kalan Karakter: 1000
Ortaklara pay yani gelir dağılımını bitiren ikin olan aday sonra iddialar varsayım 16 bin gibi yeni yazılım olsa mevcut üyelerin 0 u eder sağır sultan duyar Harun geldiler Karun gitdiler ufukdaki görünen rant büyük olunca iştahdan ne yaptıklarını bilmiyorlar yanılmıyorsam 2009 yıllarıydı Star gazetesinin ek baskısı hala mevcut altın hisse olayını kimse unutmadı köylerdeki zoyaretlerinde 2019 öncekilerin etraflarına duvar örülüyor soru sorulması engelleniyordu hülasa tokatada doymayanlar 6 yıl önceki İstanbul seçimlerini unutmasınlar
Kalan Karakter: 1000
Yav arkadaş bı salın artık şu adamin yakasinida çalışsın iftiralarla olacak iş değil bu çifci güveniyor ramazan başkana sonuna kadar arkasında
Kalan Karakter: 1000
Kaybettik demiyorsunuz da hileli mi diyorsunuz
Kalan Karakter: 1000
İddianizi doğruluğunu nereden bileceğiz Silinen üye listesini yayınlayın doğruluğundan emin olalım. Sizin yaptığınız secimleride gördük. Ahmet yilmazla girdiginiz seçimde 2 sanfik koydunuz Ahmet yilmaA giden turnikeyi kapatıp seçilmesine daha fazla oy almasına engel oldunuz.
Kalan Karakter: 1000
Çamur at izi kalsın. Boş haber yapmayın. Adam hakkıyla aldı. Tebrik edin. Boşyere cayırtı yapmayın.
Kalan Karakter: 1000
Hadi ordan
Kalan Karakter: 1000
İrecep ten ogrenmislerdir
Kalan Karakter: 1000
BU İŞİN ALTINDA MUTLAKA BİR ŞEY VAR, BİRSEYLER DÖNDÜ KESİN YOKSA BÖYLE BİR SONUÇ MÜMKÜN DEĞİL, ÇİFTÇİLERİ NASIL SİLMİŞLER, ÇİFTÇİLERİN HAKLARINI NASIL SİLMİŞLER YA ÇOCUĞUNA ANASINA BABASINA OĞLUNA KIZINA GEÇER HAKKI SEN NEYE DAYANARAK SİLİYORSUN
Kalan Karakter: 1000
Pankobirlik toplantısını Ticaret müdürlüğü değil Tarım İl müdürlüğü yapmıştır.Dolayısıhle şikayetler ve sonrasındaki incelemenin muhatabı Tarım İl müdürlüğüdür.
Kalan Karakter: 1000
Dünya markası olan Torku'nun genel kurulu böyle şaibelerle dolu olmamalı. Çiftci kuruluşu burasi yazık çok yazık
Kalan Karakter: 1000
12000 yeni üye r erkoyuncuya oy verirse elbette alır. Recep Konuk Kaybetmesinin imkan ve ihtimali yoktu. İlgisi olmayan yeni üyeler oy vermiş. TAMAMEN HİLELİ bir seçim iptal edilmeli
Kalan Karakter: 1000
Sen gazetesin aslı olmayan bir şeyi nasıl yazıyorsun orda devlet görev yaptı şirketin calisanlarina verilmedi iftira at öylemi sen gazeteysen araştırıp yazacaksın usulsüz ithamlarda bulunmayacak sin
Kalan Karakter: 1000
Atan, atmayan, silinen, yeni üye olan, gelen, gidenler bu kadar karışık bir genel kurul olmadı, kesinlikle araştırılması gereken bir genel kuruldu. Kimin ne yaptığı belli değildi.
Kalan Karakter: 1000
Kaç sefer şeçimli seçimsiz genel kurula katıldım bu genel kurulda yemekleri insanlar elleriyle yiyordu. Daha genel kurula su ve yemek sağlayamayan r. Erkoyuncu ve yönetimi şirketi kalkındıracakmış, ateş olmasa duman çıkmaz. Araştılması gerek
Kalan Karakter: 1000
Bu tarz açıklamalar konya şeker ve konya çiftçisine fayda getirmez zarar getirir öyle bir şeyin olacağına kesinlikle ihtimal dahi vermiyorum halkın teveccühü bu yönde olmuştur hiçbir adaydan hiçbir çevremizdeki insana mesaj gelmemiştir şu an yerden vekâlet alınacak verilecek diye bunlara itibar etmeyin yolumuza ve işimize bakalım yeni Üyeler ise birçoğu 2011 yılından bu yana üyelik beklemekteydi bir kurumda taze kan olmazsa okurum ayakta tutamazsınız üyelik adadan mirasçısıa geçebiliyordu ancak bir çok ekici babasının ve annesinin adını Ekim yapıyordu biz de aynı bu şekilde yedik abimle ben şimdi üye olunca abim ben kotlarınızı aldık babamızın üstünden devriye olarak şimdi pancarımızı ekebiliyoruz 73 yaşına gelmiş babammızı imzaya taahhütsüz sözleşmesi sürekli yorru yorduk üyeliği sadece birimize verebiliyordu ama yeni üyeliklerle bu sıkıntı bitmiş oldu sebep olan Allah razı olsun
Kalan Karakter: 1000
O kadar rezil bir gündü ki hediyeleri insanların üzerlerine fırlattılar, yemek dersen o derece kötüydü. Genel kurulu yapmayı bilmeyenlerden
hersey beklenir, yapmışlar yapacaklarını olan çiftçiye olmuş
Kalan Karakter: 1000
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz,
Kalan Karakter: 1000
Tuz kokmuş artık, kazanmış olsalar da bunlardan bir hayır gelmez
Kalan Karakter: 1000
Genel kurulu ayak oyunlarıylamı almışlar, herşeyin çivisi çıktı artık, Rabbim Yardımcımız olsun
Kalan Karakter: 1000
Böyle adaletsiz seçim mi olur, yazık değilmi çiftçilere, haklarıda gitmiş yazık günah
Kalan Karakter: 1000
İyi de fark cok büyük. Buna kulp aramak komik. Tekrar seçim olursa fark 10.000 i geçer. Bu sefer ne kulp takarsınız bilmem
Kalan Karakter: 1000
Recep Başkan eski oylara göre yüksek oy almasına rağmen kazanamamasının altında demek ki büyük bir tuzak ve hile varmış.
Kalan Karakter: 1000
İftira üstüne iftira ayıp yaw o iş bitti herkes işine baksın
Kalan Karakter: 1000