Karaman’ın tarım sektörünü ayakta tutacak en önemli projelerden biri olan Gödet Kapalı Devre Sulama Sistemi, tam 35 yıldır bekliyor! 2019’da tekrar gündeme alınan proje için umutlar yeşermişti, ancak 2025 yatırım programına yine alınmadı.
Karaman Heyeti, su krizi derinleşirken çözüm için Ankara’da temaslarını sürdürüyor. Ancak bu süreç, yıllardır devam eden bir belirsizlik döngüsüne dönüştü.

35 YILLIK BEKLEYİŞ BİTMEYEN ERTELEME!
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ile yaptıkları görüşmeyi şöyle özetledi:
"Gödet Kapalı Devre Sulama Sistemi Projesi, 30 yıllık rötardan sonra 2019’un Ağustos ayında tekrar gündeme alındı. Proje aşamasına geçildi, ihale beklendi.
2024 yılı içinde yaptığımız temaslarda 2025 yılında yatırım programına alınması konusunda olumlu bir görüş oluştu. Ancak Ocak ayında açıklanan programda Ayrancı Barajı yatırım listesine girerken, Gödet Barajı yine dışarıda bırakıldı!"
Bu durum, Karamanlı çiftçiler için büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

KARAMAN SUSUZ KALIRKEN ANKARA’DA GİRİŞİMLER SÜRECEK
Bayram, Karaman’ın su ve tarımsal üretim geleceği için Gödet Barajı’nın yatırım programına alınmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, mücadeleye devam edeceklerini söyledi:
“Geçtiğimiz günlerde Valimizin başkanlığında, milletvekillerimizin de içinde olduğu heyetimizle DSİ Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ettik ve konuyu yeniden gündeme getirdik. Ama burada durmayacağız! Önümüzdeki günlerde milletvekillerimizle birlikte Cumhurbaşkanlığı Yatırım Strateji Daire Başkanlığı ile görüşeceğiz. Gödet Barajı 2025 yatırım programına alınmak zorunda!”
Bayram, Karadağ Sulama Projesi ve Göksu Nehri’nden Karaman’a su getirilmesi konusunda da DSİ ile hemfikir olduklarını belirtti. Ancak bu projeler için somut adımların ne zaman atılacağı konusunda net bir tarih verilmiş değil.
YAĞIŞLAR YETERSİZ, KARAMAN’I ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Kuraklık, Karaman’ın su krizini daha da büyütüyor. Bayram, son dönemde Karaman’a düşen yağış miktarının yetersiz olduğunu ve yeraltı sularının hızla çekildiğini belirtti:
"Kasım ayından bu yana yağan kar yağışları metrekareye sadece 60-70 kilogram düştü.
Bu miktar, Karaman’ın su ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Barajlarımız boşaldı, yeraltı suları çekildi.
Şu an için kışlık ekimlerimizde bir sıkıntı görünmese de bahar yağışlarının kritik önemde olduğunu biliyoruz. Eğer yeterli yağış olmazsa Karaman’ı zor bir yıl bekliyor.
Yine de ümidimizi kesmiyoruz ve önümüzdeki günler için yağış bekliyoruz."
KARAMAN’IN BEKLEYİŞİ DAHA NE KADAR SÜRECEK?
Karaman’ın su ihtiyacı ve tarımsal kalkınması için kritik projeler her yıl bir sonraki yatırım programına ertelenirken, çiftçiler zor şartlar altında üretim yapmaya devam ediyor.
Karaman Heyeti’nin Ankara temaslarının nasıl sonuç vereceği belirsizliğini korurken, gözler artık alınacak somut kararlarda.
Karaman için su hayati bir mesele, beklemek ise artık bir lüks!

Yorumlar
Kalan Karakter: