Dondan zarar gören elma bahçeleri ile pancar ekili tarlalarda incelemelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, "Karaman'da 23-24 Nisan günlerinde hava sıcaklığı -6 ile -8 dereceye düşmesiyle birlikte çiçek açan elma başta olmak üzere tüm meyve ağaçlarını don vurdu" .
Muğlu, dondan dolayı oluşan zararın tespiti için Ziraat Odası ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince çalışma yapıldığını belirterek, “Zirai don olayından sonra yapılan arazi kontrolünde elma, bahçesindeki dondan kaynaklanan üreticilerimizin bahçelerinde pembe gonca döneminde veya bu döneme yakın bahçelerde yüzde 70-80 civarı zarar olacağı tahmin edilmektedir. Zarar tespit çalışmasının tamamlanmasının ardından Tarım Bakanlığımıza bunu rapor halinde sunacağız. Geçtiğimiz yılda don iyle elma rekoltesi bir hayli düşüktü, bu yılda aynı olacak. Çiftçilerimizin bir hayli borcu var. Bununla ilgili bir çalışma yapmamız gerekiyor. Çiftçinin borçları ertelensin diyoruz ama bu da çare olmuyor. Çünkü bayraklı katlanarak artıyor. Buna farklı bir destek verilmelidir. Bölgemizde don elmanın yanı sıra pancarı da vurmuş durumdadır. Ama için elma daha önemlidir. Pancarı tekrar ekeriz. Ancak elmayı tekrar kurtaramayız” diye .
Bahçesindeki tüm elmaları don vuran çiftçi Ömer Yıldırım, "Bu yıl Nisan aylarının son günlerinde aşırı soğuklar . Bu soğuktan dolayı benim bahçemin neredeyse tamamına yakınını da çiçek açan elma ağaçlarını don vurdu. Bu konuda hükumetimiz tarafından mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz" şeklinde .



Yorumlar
Kalan Karakter: