ANAVATAN Partisi kurucularından konak li siyasetçi ve eski bakanlardan Mehmet Keçeciler, siyasi gündemi Yeni Meram’a değerlendirdi. Muhalefeti eleştiren Keçeciler, muhalefetin, iktidarın ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi.
Anavatan Partisi’ni iktidardan muhalefetin kurduğu koalisyonla indirildiğini belirten Keçeciler, Süleyman Demirel’in, Erdal İnönü ile ittifak kurduğunu kaydetti. Demirel’in, İnönü’yle ittifak yapmak için görüştüğünü ve bunu 2001 yılında bizzat Erdal İnönü’nün ağzından duyduğunu söyleyen Keçeciler, Süleyman Demirel’in, İnönü’ye, “Siz ana muhalefet partisisiniz, biz de muhalefet partisi. Her ikimizin de amacı iktidara gelmek. Aziz milletimiz seçimde tek başına bize iktidar verirse, siz muhalefet olacaksınız, size iktidar verirse biz muhalefet olacağız. Ama unutmamamız gereken bir husus var. Ben onu hatırlatmak için geldim. İkimizin de iktidara gelebilmesi için Anavatan Partisi’nin iktidardan gitmesi lazım. Biz birbirimizle uğraşacağımıza hedefimizde Anavatan Partisi olmalı. Biz oklarımızı Anavatan Partisi’ne yöneltmeliyiz, Anavatan Partisi’yle uğraşmalıyız. Anavatan Partisi’ni iktidardan uzaklaştırırsak bize ancak o iktidar şansı doğar” ğini anlattı.
Parlamento içinde Anavatan Partisi’ne karşı birleşmiş bir muhalefet ğunu belirten Keçeciler, “Bir de parlamento dışında yüzde 10’un altında kalmış partiler vardır. O dönemde parlamento dışındaki partiler de bir araya gelerek hiç akla hayale gelmeyecek bir birleşme yaptılar. Mesela Türkeş MHP’den istifa etti gitti Refah Partisi’nden aday . Şimdi 25 tane parti var. Benim yazdığım seçim kanunu hala yürürlükte. O seçim kanununa göre barajın altında samsun oto kiralama partilerin oylarının yüzde 70’i birinci partiye geçer. Birinci parti kim? AK Parti. Yani Saadet Partisi’yle Büyük Birlik Partisi’nin ne farkı var? Niye ittifak kurmuyorlar, niye beraber olmuyorlar. Parlamentonun içerisinde CHP ile MHP birbirini yiyorlar. Ağızlarını açtılar mı birbirleri aleyhine konuşuyorlar. O arada AK Parti icraatını sürdürüyor” .
“ETKİN MUHALEFET YAPILMIYOR”
Günümüzde parlamento içindeki muhalefetin de, parlamento dışındaki muhalefetin de AK Parti’ye karşı etkin muhalefet yapmak için güç birliği oluşturmadıklarını söyleyen Keçeciler, “Halbuki en uygun seçim belediye seçimleridir. ‘Ankara, İstanbul, İzmir’de biz seni destekleyelim. Adana, Konya vb illerde de biz MHP’yi destekleyelim’ deseler CHP ve MHP tozu dumana katar. Sadece bu değil parlamento dışındaki partileri de al. 25 parti az değil. Bunların her birisi 3 bin 5 bin yüz bin oy alacak. Özal döneminde, Anavatan döneminde iktidara karşı birleşen muhalefet niye birleşmiyor? Erbakan da Türkeş de partisine laf anlatabilecek güçlü, partisini peşinden sürükleyebilecek güçlü liderlerdi. Ve onlar muhalefet lideriydi. Bunlar bir araya gelip iktidarı devirmek için güç birliği yapabiliyorlardı. Ama şimdi lider ittifak yapacağım ği anda lideri alaşağı ediyorlar. Kılıçdaroğlu’nun başına gelmedik kalmadı. Kılıçdaroğlu, partiyle yani MHP’yle anlaşamadı ama adaylarıyla anlaştı. Partisi kıyameti koparıyor. Erdal İnönü’yle Süleyman Bey listede anlaştılar partilerinden çıt çıkmadı. Türkeş partisinden istifa edip Refah Partisi’nden aday , partisinden ses çıkartmadı. Ben iddia ediyorum bu hükümet için en isabetli muhalefet zemini mahalli seçimlerdir. Bu hükümetin uzatmalarının oynaması tabii hakkı. Demek ki bu seçimin sonuçları bir ölçüde muhalefetin güç birliği yapmaması sebebiyle iktidarın işine yarayacak.
Tayyip Erdoğan’ın iktidardan düşmesi çok kolaydır ama muhalefet tavrı bunu zor hale getiriyor. Bu seçimlerde Türkiye’de muhalefet iyi bir sınav vermiyor. İyi bir sınav vermediği için de AK Parti’nin ekmeğine yağ sürüyor. Ama demokrasi var. Hiç belenmedik anda milletimiz değişik tepkiler koyabilir. Vatandaş AK Parti’nin alternatifini bulamıyor. Millet gidiyor sandık başına alternatif CHP-MHP koalisyonu olabilir mi diye düşünüyor. Sonra da ‘Allah korusun memleketi dövüşmekten batırırlar’ düşüncesine kapılıyor” diye .
Başbakan Erdoğan’ın gelmiş geçmiş genel başkanlar içinde siyaseten en iyi genel başkan ve parti lideri ğunu kaydeden Keçeciler, “Ama Başbakanlığı tartışılır. Dikkat edin Tayyip Bey bütün seçimlerde kavga edecek birilerini buldu. Kavgadan sebep sonucu alıyor. Diyor ki bana başbakanlık yaptırmıyorlar. Şimdi durup dururken paralel yapı diye bir kavga çıkardı. Milletimizin şu huyunu iyi tespit etmiş. Bizim milletimiz uzlaşmadan ziyade dövüşmeye daha alışkındır. Bunu tespit etmiş her seçimde bir kavga çıkartıyor. Tamam paralel maralel de sen yaptın bu paraleli” şeklinde .
Yorumlar
Kalan Karakter: