Karadağ'ın Budva şehrinde 10-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 23 ülkeden 341 sporcunun yarıştığı Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda Türkiye, 9 kupa ve 25 madalya ile en iyi takım .
Şampiyonanın favorisi olarak gösterilen Rusya, 153 sporcu ile yarıştığı şampiyonada 4 altın madalya elde etti. Türkiye ise 44 sporcu ile mücadele ettiği şampiyonada, 5 altın madalyaya ulaşarak, otoritelerin favorisi Rusya'yı geride bırakmanın incini yaşadı.
Şampiyonada, 9 yaş genelde Manisa'dan CM Kerem Ertem, 9 yaş kızlarda Hatay'dan Elif Zeren Yıldız, 11 yaş genelde Ankara'dan Zeki Berke Çaputçuoğlu, 13 yaş kızlarda Tekirdağ'dan WCM Esma Doğa Duran ile 17 yaş kızlarda Mersin'den WCM Bengü Sena Ayan Avrupa Şampiyonu . Giresun'dan Enes Tanrıverdi 13 yaş genelde, Ankara'dan 17 yaş genelde Efe Can Tepe ile 17 yaş kızlarda Denizli'den Poyraz Dursun Türkiye'ye gümüş madalya getiren sporcular . 11 yaş kızlarda Denizli'den Gülenay Aydın ise Avrupa üçüncülüğünü elde etti.
Ayrıca; 7 yaş genel dördüncüsü Abdurrahman Ergun (Tokat), 7 yaş genel altıncısı Ateş Atabey Ayhan (Tekirdağ), 7 yaş kızlar dördüncüsü Nazlı Demir (Mardin), 7 yaş kızlar beşincisi Zeynep Acar (İzmir), 7 yaş kızlar altıncısı Süheyla Naz Bahar (Mersin) . 9 yaş kızlarda Azra Kurnaz (Ankara) yedinci olurken, 11 yaş genelde CM Kürşat Buğra Gökçek (Mersin) dördüncü, Yağız Çınar Akın (İstanbul) beşinci ve 11 yaş kızlar Çisel Anaçoğlu (Ankara) altıncı sırayı aldı. 13 yaş kızlarda WFM Sıla Çağlar (Mersin) yedinci, 15 yaş genelde Berke Güncan (Isparta) dördüncü, 15 yaş genelde Kayra Kamer (Bursa) yedinci, 15 yaş kızlarda Hümeyra Kargacı (Ankara) altıncı, 17 yaş genelde Alihan Demirbağ (İstanbul) altıncı, 17 yaş kızlarda Bulut Evrim Aluç (Ankara) beşinci ve yine 17 yaş kızlarda WCM Sinem Çağla Gündoğan (İstanbul) altıncı sırayı elde etti.
2013, 2014, 2015 yıllarında da Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nı birinci olarak tamamlayan Türkiye, ülke sıralaması yapılmayan 2016'da da madalyaların yarısını toplamıştı.
"Erken bayram inci"
Genç sporcuların başarılarına ilişkin, "Erken bayram inci yaşatan tüm sporcularımızı, bu başarıda emeği herkesi yürekten kutluyorum. Türk satrancının geleceğinde artık umut var, başarı var, yüz güldüren sonuçlar var" diyen Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, satrancın Türkiye'deki durumuna ilişkin bilgi verdi.
Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle Türkiye'de 2005 yılından itibaren satrançta çok ciddi yol alındığını belirten Tulay, lisanslı oyuncu sayısının 30 binden 770 bin 153'e yükseldiğini hedeflerinin bu sayıyı bir milyona ulaştırmak ğunu söyledi.
Bankanın desteğiyle Türkiye genelinde okullarda İş Bankası Satranç Sınıfları açıldığını dile getiren Tulay, bu sınıflara satranç takımı, panosu ve kaynak kitapları hediye edildiğini aktardı. Tulay, bugün okullarda bulunan satranç sınıflarının sayısının 18 bini geçtiğini ifade ederek, ayrıca öğretmen evlerine, gi ve çocuk evlerine, çocuk yuvalarına ve yetiştirme yurtlarına da satranç sınıfları açıldığını anlattı.
"Uluslararası arenada başarılıyız"
Tulay, son yıllarda satranç sporcusu sayısı ile birlikte satranç turnuvalarının da arttığını belirterek, bu alanda yapılan turnuva sayısının 2005'te 400 ğunu, İş Bankası'nın TSF'nin ana sponsoru olmasından sonra bugüne söz konusu rakamın 5 bin 360'a yükseldiğini aktardı.
Türk satranç sporcularının sadece Türkiye değil uluslararası arenada da başarılı klarını dile getiren Tulay, her yıl mutlaka Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası, Dünya Okullar Satranç Şampiyonası, Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası ve Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'na katıldıklarını anlattı.
"Her turnuvada çıtayı daha da yükseltiyoruz"
Tulay, geçen yıl uluslararası turnuvalarda toplamda 52 madalya aldıklarını belirterek, bu yıl da hedeflerinin 50 ğunu, her hedeflerinin üzerinde madalya sayısına ulaştıklarını, şu ana 17 madalya kazandıklarını anlattı.
TSF'nin uluslararası arenada kazandığı madalya sayısının 367 ğu bilgisini veren Tulay, özellikle son yıllarda önemli mesafe aldıklarını aktardı.
Bu yıl iddialı kları turnuvalardan birinin Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası ğuna değinen Tulay, bu etkinliğin Karadağ'ın Budva şehrinde 23 ülkeden 341 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildiğini, yarın turnuvanın sona ereceğini söyledi.
"Son 4 yıla damga vurduk"
Tulay, turnuvada 7-9-11-13-15 ve 17 yaş gruplarının yarıştığını belirterek, Antalya'da kendi yaşlarında derece elde eden çocukları getirdiklerini, kendi imkanı ile katılan birkaç öğrenci bulunduğunu aktardı.
Bu yıl Rusya ve Azerbaycan gibi bazı ülkelerin çok ciddi ekiple turnuvaya katıldığını dile getiren Tulay, daha önce bu tarz turnuvalara çok katılmayan İngiltere'nin de etkinlikte yarışmak için buraya geldiğini anlattı.
Tulay, son 4 yılda Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'na damga vurduklarını, 2013, 2014 ve 2015'te bu turnuvada şampiyon klarını, 2016'da da en çok madalyayı Türkiye'nin topladığını kaydederek, "Bu yıl da şu ana çok iyiyiz. Yarışma 20 Haziran'da bitecek. Beklentimiz yine çok yüksek. Dolayısıyla, Türkiye son yıllarda satranç dünyasına damga vuruyor." .
Rakamların Türkiye'nin son yıllardaki başarısını ortaya koyduğunu dile getiren Tulay, 2012'de 190 uluslararası madalya sayısını, 2013'te 225'e, 2014'te 262'ye, 2015'te 315'e, geçen yıl da 350'ye çıkardıklarını aktardı.
Tulay, 2012'de 189 bin lisanslı sporcu sayısının 2017'nin altıncı ayı itibarıyla 770 bini aştığını anımsattı.
Yorumlar
Kalan Karakter: