Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "Biz, para politikasında istikrar için, istikrar yönünde, bütün bu tedbirlerden arta samsun oto kiralama ilave bir ayarlama ihtiyacı varsa, hiç çekinmeden elimizdeki her türlü aracı, döviz silahımızı, bayraklı silahımızı, hangisini şartlar nasıl gerektiriyorsa istikrarı sağlayıcı yönde kullanacağız. Para politikası tedbirleri kısa vadeli bayraklı leri etkiler ve geçicidir ama istikrarı sağlar"
Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi işbirliği ile Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Para Politikaları Konferansında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Para Politikaları konulu sunum yaptı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "Biz, para politikasında istikrar için, istikrar yönünde, bütün bu tedbirlerden arta samsun oto kiralama ilave bir ayarlama ihtiyacı varsa, hiç çekinmeden elimizdeki her türlü aracı, döviz silahımızı, bayraklı silahımızı, hangisini şartlar nasıl gerektiriyorsa istikrarı sağlayıcı yönde kullanacağız. Para politikası tedbirleri kısa vadeli bayraklı leri etkiler ve geçicidir ama istikrarı sağlar" .
'Türkiye inanılmaz başarı gösterebilir'
Erdem Başçı, şubat ayında alınan makroihtiyati tedbirlerin son derece etkili ğunu belirterek, "Tüketici kredilerinin büyüme hızı yüzde 15'in altına indi.
Firma kredilerinin büyüme hızı ise yüzde 20'ler civarında. Bu seçici önlem işe yaradı. Bunun mevyelerini alacak mıyız? Kesinlikle alacağız. Türkiye gelecek yıl inanılmaz başarılı bir performans gösterebilir. Hem enflasyonu hem cari açığı düşüreceğiz, hem de büyüme iyi gelecek" .
'MB siyasetin dışındadır'
Başkan Erdem Başçı, "Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır" .
'Sabır gerektirir'
Başçı, "Enflasyon ölçülür. Hedef bellidir. Tutturdun mu tutturamadın mı? 5 yılın sonunda bakarsınız kaç yıl tutturdunuz kaç yıl tutturamadınız? Başkan başarılı mı başarısız mı? Belli olur. Neden 5 yıl? Çünkü parasal aktarım mekanizması gecikmeli çalışır. Bugün aldığınız bir karar 1,5 - 2 - 3 yıl sonra etkisini gösterir. O yüzden sabır gerekir" .
Başçı, "Ölçülü kelimesinden ne anlıyoruz diye geçmiş tecrübelerimize baktığımızda; şimdiye ölçülü kten sonra aşağı yada yukarı yönlü 25 - 50 ya da 75 baz puanlık değişiklikler yaptığımızı görüyoruz. Ölçülü indirim ğimiz piyasa bunlardan birisini anlar. Bunun dışında ölçülü kten sonra şu ana daha farklı bir değişiklik yaptığımız olmadı" değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: