Ak Oyunları’nın normal hazırlık süresinin 6 yıl ğunu belirten Başbakan Erdoğan,"Sadece 18 ay öncesinden hazırlıklara başlamamıza rağmen 20 Haziran’daki Ak Oyunları’na mükemmel olarak hazır hale " .
20-30 Haziran tarihlerinde Mersin’de düzenlenecek 17. Ak Oyunları’nın yapılacağı tesislerin toplu açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan’a açılışta eşi Emine Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK PARTi Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu eşlik etti. Başbakan Erdoğan yanındaki heyetle birlikte Mersin’den önce Adana’ya hareket etti. Başbakan Erdoğan, Adana Havaalanı’nda kendisini bekleyen halka seslendi. Başbakan Erdoğan daha sonra buradan hareket eden helikopterle yapımı biten tesisleri havadan inceleyerek toplu açılış töreninin gerçekleşeceği, Ak Oyunları için inşa edilen 7 bin 500 seyirci kapasiteli Servet Tazegül Spor Salonu’na geçti.
"Ak Oyunları’nın Açılışına Geleceğim"
Başbakan Erdoğan, açılış törenindeki konuşmasına, "Bu muhteşem açılış töreni vesilesiyle Mersinli tüm kardeşlerime en kalbi muhabbetlerimi iletiyorum. Elbette Ak’i, bölgemizdeki tüm illerimizi tüm Ak ülkelerini özellikle KKTC’yi buradan giyle selamlıyorum. 17. Ak Oyunları’na ev sahipliği yapacak Mersin’i ben bir kez daha tebrik ediyorum. Mersin, size bu yakışırdı.” diye başladı. Ak Oyunları’nın açılışı için tekrar Mersin’e geleceğini belirten Başbakan Erdoğan,“Sonbahara doğru bir de Mersin’deki diğer açılışlarımızı yapmak için büyük bir miting ile burada olacağım" .
"Mersin’e Bu Yakışırdı"
17. Ak Oyunları için inşa edilen tesislerin oyunlardan sonra tüm Türkiye’ye hizmet vereceğini dile getiren Başbakan Erdoğan şunları kaydetti:
"Bu eserlerin hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Çok kısa bir süre içinde gerçekten Mersin’de çok büyük işler başardık. Mersin size de bu yakışırdı. 17. Ak Oyunları, Yunanistan’ın Volos kentinde yapılacaktı. Ancak kriz iyle mümkün olmadı. Bizden ricada bulundular. Biz de yapılan bu öneriyi değerlendirdik, bu oyunları yapabileceğimizi komiteye bildirdik. Altını çizerek ifade ediyorum. Normal şartlarda böyle büyük bir organizasyonun hazırlıklarına 6 yıl önceden başlanırdı. Ama biz sadece 18 ay öncesinden hazırlıklara başlamamıza rağmen 20 Haziran’daki Ak Oyunları’na mükemmel olarak hazır hale ."
"Oyunlar Ak Sahilimizi Bayram Yerine Çevirecek"
"18 ay içinde 11 yeni tesisi projelendirdik, ihale ettik ve inşaatlarını tamamladık" diyen Başbakan Erdoğan, "Ulaşımdan yeme-içmeye, konaklamadan güvenliğe, teknolojiden sağlığa her alanda hazırlıklarımızı tamamladık. Sıfırdan inşa ettiğimiz tesisler ve onarım çalışmaları için yaklaşık 500 milyon liralık yatırımı gerçekleştirdik. Ayrıca oyunların cari harcamaları için de yaklaşık 300 milyon lira civarında bir bütçeyi seferber ettik. Ne , 800 milyon. İnşallah 20 Haziran'daki muhteşem açılışta 24 ülkeden 6 bin sporcunun katılacağı 32 branşta yapılacak oyunlar Adana'dan Silifke'ye Ak sahilimizi bir bayram yerine çevirecek" şeklinde .
Mersin'de, Türkiye'nin bugüne şahit ğu en büyük spor organizasyonunun gerçekleştirileceğini aktaran Başbakan Erdoğan, Mersin’de adeta mini bir olimpiyata ev sahipliği yapılacağını söyledi.
"Söz veririz, yaparız" diyen Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:
"25 bin kişilik stadyumu yaptık. Az önce helikopterle stadyumun üzerinde dolaştım. Gurur duydum. Şimdi ben buradan Mersin’e, Mersin’in gençlerine sesleniyorum. Mevcut stadyumun yıkılamayacağına dair bize ferman veriyorlar. Şimdi ben buradan bir şey söylüyorum. Bakın her şeyden önce meselelere, olaylara lütfen aklıselim ile yaklaşın. Birilerinin kayığına binmeyin. Mevcut stadyumun mukayese edilemeyecek bütün inisiyatiflerine sahip muhteşem bir stadyum yapılacak. Dört tarafı kapalı bir stadyum yapıldı. Mersin’in emrine verilecek. Sen öbür taraftaki ilkel bir stadyumun yıkımına karşı çıkacaksın. Birileri bir şeyler diyor, diyebilir. Biz bütün projelerimizi hazırladık. Yahu orayı engellemek isteyenler siz ne yaptınız Mersin’de? Şu anda bu tesisler yapılacak. Geleceksiniz önünü keseceksiniz. Neymiş efendim orası park olsun. Onu git sen belediye başkanına söyle, o sana park yapsın."
"Mersin, Oyunlar İle Adını Literatüre Yazdıracak"
Stadyumun 94 milyon lirayla projelendirildiğini ve 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, açılış törenini burada yapacaklarını belirterek, "25 bin kişiyi o gün bu stadyuma bekliyoruz. Gümbür gümbür bir açılış yapacağız ve Mersin, Ak Oyunları'yla kendini literatüre yazdıracak. Bir başka eser bu salon. Adı Servet Tazegül Spor Salonu. Servet, Londra Olimpiyatları’nda bize altın madalya kazandıran yavrumuz. ‘Mersin'deki spor salonuna senin adını vereceğiz’ k ve verdik" diye .
"Büyük Gurur ve Heyecan İçindeyim"
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ak Oyunları’na hazırlık sürecini şu sözlerle anlattı: "17. Ak Oyunları’na, Mersin’de ev sahipliği yapacağımızın açıklanmasının hemen ardından, Sayın Başbakanımızdan bir talimat aldım. O talimat doğrultusunda, o günden bugüne hiçbir sorun yaşamadan bu güzel tesisleri oyunlara hazır hale getirdik. Bugün, birbirinden modern ve sıradışı eserlerimizin açılışını gerçekleştirdiğimizden dolayı büyük bir gurur ve heyecan içerisindeyim."
Başbakan Erdoğan’ın, Mersinliler için var gücüyle çalışarak 17. Ak Oyunları’nı Mersin’e kazandırdığının altını çizen Bakan Kılıç, "Mersinlilerin arkasında, Toroslar gibi sapasağlam duran bir Başbakanımız var” .
"Rekora İmza Attık"
"Dev gibi işler yaptık, karınca gibi çalışarak" diyen Bakan Kılıç, Oyunlar kapsamında inşa edilen ve yenileme çalışmaları tamamlanan 54 tesisi, 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak bir rekora imza attıklarını vurguladı.
Başbakan Erdoğan, eserlerin Mersin'e ve tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Başbakan Erdoğan daha sonra, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, milletvekilleri ve Mersin protokolü ile birlikte 7 ayrı noktaya canlı bağlanarak tesislerin açılışını gerçekleştirdi.
Başbakan Erdoğan’ın açılışını yaptığı, toplam 300 günde sıfırdan inşa edilen tesisler şöyle:
25 bin seyirci kapasiteli Mersin Stadyumu, 7 bin 500 seyirci kapasiteli Servet Tazegül Spor Salonu, 4 bin 500 seyirci kapasiteli Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi, 3 bin 500 kişi kapasiteli Oyunlar Köyü, 3 bin seyirci kapasiteli 11 korttan oluşan tenis kompleksi, 1000 seyirci kapasiteli olimpik yüzme havuzu, 1000 seyirci kapasiteli voleybol salonu, 500 seyirci kapasiteli Spor Salonu, 1000 seyirci kapasiteli Bocce Salonu, Erdemli’de inşa edilen Türkiye’nin en iyi atış poligonu.
Yorumlar
Kalan Karakter: