Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen basın toplantısına, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, diğer yetkililer ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Yeni yatırımları paylaşmak amacıyla spor medyasıyla bir araya lerini belirten Suat Kılıç, “Büyük spor hamlemiz kapsamında 24 yeni stat ve 405 tesis yatırımımız var. Statlarımız, ev sahibi takımın 15 günde bir maçlarını yaptığı değil, çeşitli amatör sporlara da sürekli hizmet verecek tesisler olacak. İçlerinde alışveriş merkezleri, dinlenme alanları, sosyal tesisler bulunacak. Sadece 15 günde bir maça gidilen beton bloklar değil, 365 gün çalışacak yaşam merkezleri oluşturmaya gayret ediyoruz” diye .
İnşasına başlanan ya da planlanan Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir-1, İzmir-2, Kocaeli, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas, Trabzon, Bursa, Çorum, Konya, Manisa/Akhisar ve Manisa/Turgutlu statlarıyla ilgili bilgi veren Bakan Kılıç, hiçbir ildeki stadın diğer ildeki statla mimari benzerliğinin bulunmadığını vurguladı.
Elazığ ve Van'da birer stat yapımını gündemlerine alabileceklerini belirtip, bu illerde de ihtiyacın doğduğunu anlatan Suat Kılıç, İzmir'deki statlar için, “Bu konu polemik de yapıldı. İzmir'de, iki farklı yakaya iki ayrı stat yapmayı hedefliyoruz. Örnekköy'de ilk stat için gerekli tüm yasal değerlendirmeleri yaptık. 25 bin kişi kapasiteli tesisin, öncelikle Karşıyaka olmak üzere İzmir futboluna hizmet vermesini planlıyoruz. Diğer yakaya bir stadın daha yapılması için girişimlerimizi hızlandıracağız” ifadelerini kullandı.
405 spor tesisi
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 24 stat projesine ilave 405 ayrı spor tesisinin de Türk sporuna kazandırılacağını bildirdi.
Suat Kılıç, 30 kapalı yüzme havuzu, 124 sentetik futbol sahası, 78 gençlik merkezi, 129 spor salonu, 13 atletizm pisti ve farklı branşlar için de 31 ayrı tesis yapılacağını anlatarak, şunları söyledi:
“Bu tesislerin tamamının ihalesi yapılmadı. İhalesi yapılanlar üzerinden ortalama hesap yaparsak, 24 stat için 2,5 milyar lira, tesisler için de 1 milyar lira olmak üzere toplam 3,5 milyar liralık bir spor yatırımı söz konusu. Bu çok önemli bir rakam. 2002 yılı yatırım programında toplam yatırım bütçesi 60 milyon liraydı. En büyük destekçimiz, başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Tesisleşme hamlesinin bitirilmesi konusunda hemfikir k.”
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, yapımı planlanan 24 yeni stat ve 405 spor tesisinin tanıtımını yaparken, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında, Atatürk Olimpiyat Stadı için planlanan yenileme çalışmalarına değinen Bakan Kılıç, yeni projeler hazırlattıklarını belirtti.
Atatürk Olimpiyat Stadı'nın yıllar önce tamamlanan ve borcunun da hala İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu (İOOHDK) tarafından ödenmesine devam edilen bir tesis ğuna vurgu yapan Suat Kılıç, “Maalesef projenin iyi olmaması, meteorolojik koşullar düşünülmemesinden dolayı, verimli kullanılamayan bir proje. İki ayrı yenileme projesi çizdirdik. İkisinden de yeterince tatmin olmadık. Birkaç mimarlık ofisi yeni projeler hazırlıyor. Tribünlerin kar, yağmur, rüzgar ve aşırı soğuklar için korunaklı şekilde kapanması amacıyla proje çalışmalarını hızlandırdık” diye .
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) bu stada taşınmasının istendiği şeklindeki bir soru üzerine Bakan Kılıç, “TMOK'u taşımayla ilgili bir inisiyatifimiz yok. Ancak Olimpiyatevi'nde hizmetine devam eden İOOHDK sekreteryası ve personeli var. Bu birimi Atatürk Olimpiyat Stadı'na nakletmeyi düşünüyoruz. Ayrıca, TFF'nin de oraya taşınması yönünde planımız vardı. Riva Projesi hızlanıyor ve büyük bir ihtimalle merkezlerini orada konumlandıracaklar. Bizim davetimiz geçerli. Belki kira bile söz konusu olmaksızın orada TFF faaliyetlerini sürdürebilir. Statta çok fazla kullanım alanı mevcut” yanıtını verdi.
Atatürk Olimpiyat Stadı'nı atıl durumdan kurtarmak için Esenler ve Başakşehir Kaymakamlıklarıyla görüşeceklerini aktaran Suat Kılıç, “Maalesef yakın ilçeler burayı kullanmıyor. Bu atıl tesislerin yüzde 100 kapasiteyle kullanılması lazım. İstanbul'un tüm ilçelerine de açık. Malzemelerimiz eskitilsin, yeter ki çocuklarımız kullansın. Yensini alıp koyacak imkana çok şükür sahibiz” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: