Bir sigortalının çalışan veya emeklinin hayatını kaybetmesi durumunda onun geride kalan, eşine, çocuklarına ve anne babasına ölüm aylığı bağlanıyor. Dul maaşında, 01 Ekim 2008 tarihinden sonra Bağ- Kurlu vatandaşlar ve Emekli Sandığı'na tabi olan kişiler için 1.800 gün, SSK'lılar için ise 900 gün prim ödeme koşulu aranıyor. Geçmiş durumlarda eksik günler doğum ya da askerlik borçlanmasıyla tamamlansa da, artık kabul edilmiyor.
Eşlere aylık bağlanırken çalışmaması veya emekli olmaması durumunda yüzde 75, çalışması halinde ise yüzde 50 oranı ve çocuklara ise yüzde 25 oranı geçerli oluyor. Erkek çocuklar 18 yaşına kadar (öğrenci ise 25'e kadar çıkıyor) kız çocukları ise evlenmemeleri ve çalışmamaları durumunda aylık ödenmeye devam ediyor. Ölüm aylığına başvurmak için en yakın SGK müdürlüklerine gitmek gerekiyor veya e-Devlet'ten de başvurulabiliyor.
EVLENEN KİŞİNİN AYLIĞI KESİLİYOR
Ölüm aylığında kadın erkek fark etmezken, vefat eden sigortalı kadın ise eşi de dul aylığı için başvurabiliyor. Eşten alınan ölüm aylığında kişinin evli olup olmaması tek şart olurken, evlenen eş, eski eşinin aylığını alamıyor.
Bu durum 2008 yılı öncesinde farklı kurumlar olmak kaydıyla geçerli olsa da, 2008’le beraber çift aylık hakkı sona erdi. Fakat, ölüm tarihine göre bazı durumlarda babadan hem de eşten çift aylık alınabiliyor.
Eşten alınan ölüm aylığında çalışmak ya da emekli olmak engel olmazken, yalnızca maaş oranı farklılık gösteriyor. Bu kapsamda, eşi vefat eden bir sigortalı eşinden maaş alıp çalışabiliyor veya emekli maaşı alabiliyor. Böylece, iki maaş birden almış oluyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: