Aynı yönetmeliğin, orman köylülerinin desteklemesi için genel müdürlük bütçesinden harcama yapılmasına ilişkin hükümleri ise yürürlükten rıldı.
Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan ve yürürlük tarihi 1 Ocak 2013 olarak belirlenen yönetmelik, ormanların korunması, geliştirilmesi, geliştirilmesi amacıyla orman içinde veya bitişiğinde yaşayan köylülerine, kooperatiflere ve kooperatif üst kuruluşlarına verilecek kredi ve yardımların kullanım usul ve esaslarını düzenliyor.
Yeni düzenlemede, yönetmelikte karşılıksız yardım başlığı altında verilen desteklerin ismi hibe olarak değiştirildi.
Yönetmeliğin, orman köylülerinin kalkındırılmasıyla ilgili oluşturulan ödeneğin kullanım esaslarıyla ilgili esasları düzenleyen 6’ncı maddesinden, kooperatifçiliğin desteklenmesini öngören iki fıkra çıkarıldı.
Buna göre, yürürlükten rılan Ç fıkrası, kooperatifçiliğin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve orman köylüsünün eğitilmesi faaliyetine katkıda bulunulmasına ilişkin giderler için ilgili bütçeden harcama yapılmasını öngörüyordu. Yürürlükten rılan E fıkrası ise orman köylülerinin kooperatifleşmelerini teşvik, kooperatif ve kooperatif üst kuruluşlarına katkıda bulunulmasına ilişkin giderlerin de yine bütçeden karşılanmasını hükme bağlıyordu.
Kredilerde 2 kefil şartı rıldı
Yönetmeliğin 17’nci maddesinde yapılan değişiklikte, orman köylülerinin ve kooperatif yönetiminin kullanacakları kredilerde, 2 muteber kefil ve müteselsil kefalet şartları rıldı. Yeni yönetmelik uyarınca teminat olarak, kredi sözleşmesi veya ipotek senedi alınacak. Kooperatif ve üst kuruluşlarından ise noter onaylı kredi sözleşmesi, banka teminatı veya ipotek senedi istenecek.
Borçların geri ödenmesiyle ilgili şartları düzenleyen 21’inci maddede yapılan değişiklikle de vadesinde ödenmeyen borçlar için başlatılacak takiple birlikte, borçluya 4 aylık ek süre verilmesi, ek süre içinde ödeme yapılması halinde taksit tutarına kanuni bayraklı uygulanması hükme bağlandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: