Bakanlar Kurulu, Şubat-Mart döneminde yapılacak seçimleri mayıs-hazirana, mayısta yapılacak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimini ağustosa erteledi.
Üç aylık sürede meslek komitelerinin yapısı ve sayısı baştan belirlenecek. TOBB, dün öğlen "itirazları değerlendirmek için seçimlerin makul süre ertelenmesini" talep ettiğini açıklamıştı.
CİDDİ TARTIŞMALAR ÇIKMIŞTI
Birçok odadan yeni meslek komitelerinin yapısına itirazlar gelmekle birlikte, alanında Türkiye'nin en büyüğü İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) geçen haftaki meclis toplantısında ciddi tartışmalar çıkmıştı. Oda meclis üyeleri Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ile İstanbul Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, itiraz eden grubun başını çekti. Gülle ve Dalgakıran'ın ihracatçı birliklerinin üst kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) başkanı ve kendisi de aynı da İSO Meclis üyesi Mehmet Büyükekşi de Ankara'da mekik diplomasisi yürüttü.
Büyükekşi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Müsteşar Ziya Altunyaldız'la toplantılar yaptı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile de iki kez görüştü. Büyükekşi İstanbul, Ege ve Bursa odalarında sistemin aynı şekilde uygulanmadığı örneklerini verdi. Seçimlerin tartışmalı ortamda yapılması halinde yakışıksız yorumlar yapılacağı fikri taraflarda ağır basınca erteleme gündeme geldi.
KAVGA DÖVÜŞ OLMADAN ANLAŞTIK
Adnan Dalgakıran, “Adil olmayan bir durum vardı. Kavga dövüş olmadan k anlaştık.TOBB Başkanı, başkan yardımcılarıyla durumunun yeniden değerlendirmesi yapıldı. Çok güzel bir çalışma ” . Ertelemeye giden süreçte durum bazılarına yarar görünmekle birlikte kişisel çıkarlar gözetilmeden gelişmelerin yanlış ğu üzerinde uzlaşmaya varıldığına dikkat çeken Dalgakıran, “Burada iktidar ı verilmedi. Doğru temsilin sağlanması için çalışıldı” şeklinde . Bundan sonra meslek komitelerinin doğru şekilde oluşturulması gerektiğini vurgulayan Dalgakıran, “Meslek komitelerini de profesyonel kadroların oluşturduğu söylenmişti. Bu işler sadece profesyonellere bırakılmamalı. İşadamları kendi tasniflerini yapmada söz sahibi olabilmeli” diye .
ÜÇ KAT DAHA BÜYÜK AMA KOMİTESİ AZ
İSO'nun üye sayısı bakımından Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) üç katı büyük olmasına rağmen meslek komite sayısının daha az olması Ankara'daki temaslarda sıkça vurgulandı. Yeni sistemde İSO'nun 13 bin üyesine karşılık 42, EBSO'nun 4 bin 300 üyesine karşılık 65 meslek komitesi bulunuyor. İSO'nun meclis üye sayısı 94 olurken, EBSO'nunki 131 .
Yorumlar
Kalan Karakter: