Soma'da yaşanan maden faciasının ardından madeni işleten Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan, yanına kurmaylarını da alarak basın toplantısı düzenledi. Halen devam eden toplantıda çok tartışılacak bir detay ortaya çıktı. Maden işletmesinin Genel Müdürü ve Soma Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Doğru, "Madeni genişletiyorduk, Yeni yere daha büyük bir yaşam odası yapacaktık. Bunun için eski yaşam odasını iptal ettik" . Doğru, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine "Şu anda madende yaşam odası yoktu" diye .
Soma Grubu'nda 5800 çalışanları ğunu, maden işletmesinde ise toplam 2941 çalışanları ğunu söyleyen Doğru, "Olay esnasında tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. Kazanın nasıl ğunu bilirkişiler söyleyecek" . Doğru, şöyle devam etti: Bu kaza 140 kotunda dördüncü bant anayolda meydana geldi. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma . Havamızda aşırı bir hız var burada. Buradan meydana kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda. Korlar çabuk bir şekilde yangını şiddetlendirdi. Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı.
Gürkan: Ciğerimiz yanıyor
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ise "Acımız büyük ciğerimiz yanıyor. Tüm milletimizin başı sağolsun" diyen Gürkan, devlet büyüklerinin ilk günden itibaren tüm kurumları seferber ettiğini, üç günden bu yana herkesin uykusuz ğunu söyledi.
76 yaşında bir jeoloji mühendisi ğunu söyleyen Gürkan, 49 yıldır bu işi yaptığını, gelirini işletmesini yapmış ğu madenlerde hayat standartlarının yükselmesinde ve kazaların en asgariye indirilmesi için harcadığını ileri sürdü. "Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum" diyen Gürkan, olay günü saat 15.00 civarında haber aldığını ve inanamadığını söyleyerek şöyle : Gelen habere inanamadım. Olması imkansız bir şey söylüyorlardı. Trafo patlaması diyorlardı. Çalışanların çoğunu oğlum ve kardeşim gibi görüyorum. 3 gündür buraya geldim. Canım yanıyor. İçim yanıyor. Benimle çalışan insanlar beni bilirler. Bunların bir çoğunun babası benim yanımda çalışarak emekli lar. Hiçbirini onlardan ayırmadım.
'Hiçbir ihmalimiz yok' iddiası
İşletme Müdürü Akın Çelik, "Hiçbir ihmalimiz yok. Biz bir insanın tırnağına zarar gelsin istemeyiz. Ben 20 yıldır madendeyim. Böyle bir olay görmedim. Biz de kazanın ini araştırıyoruz" .
'Bizde taşeron işçisi ve 18 yaşının altında işçi yok'
Şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan ise kazada hayatını kaybeden 15 yaşında ğu söylenen işçinin 19 yaşında ğunu ifade ederek, 18 yaşını drmuş herkes yeraltında çalışabileceğini söyledi. Gökaşan, "Bizde taşeron işçisi ve 18 yaşının altında işçi yoktur" .
Yorumlar
Kalan Karakter: