Şirketten yapılan açıklamaya göre, kuantum bilgisayarlar, belirli problemleri klasik sistemlerden çok daha hızlı çözme potansiyeli sunuyor.
Uzmanlar on yıl içinde tamamen hataya dayanıklı bir kuantum bilgisayar üretilebileceğini tahmin ediyor. Bu gelişme, önemli ilerlemeler sağlayabilirken yeni siber güvenlik tehditlerini de beraberinde getiriyor.
Bu aciliyete işaret eden Deloitte'un 2024 Küresel Siber Gelecek Araştırma raporu, kuruluşların yüzde 83'ünün kuantum bilişim risklerini halihazırda değerlendirdiğini veya ele almak için adımlar attığını bildirerek, özel sektörde artan farkındalığı ve pro-aktif stratejileri ortaya koyuyor.
Kuantum bilgisayarlar, şu anda sayısız dijital sistemdeki verileri koruyan geleneksel şifreleme yöntemlerini tehlikeye atmak için kullanılabilir ve küresel siber güvenlik altyapıları için doğrudan tehdit oluşturabilir. Tehditler arasında hassas diplomatik, askeri ve finansal iletişimlerin dinlenmesi ve deşifre edilmesinin yanı sıra özel görüşmelerin gerçek zamanlı olarak deşifre edilmesi de yer alır.
Kaspersky uzmanlarına göre, siber güvenliğin acilen değerlendirmesi gereken 3 önemli risk bulunuyor.
Bu risklerden biri "şimdi sakla, şifresini sonra çöz" taktiğiyle siber saldırganlar, kuantum yetenekleri geliştiğinde çözmek için şifrelenmiş verileri şimdiden topluyor. Bu taktik, diplomatik alışverişler, finansal işlemler ve özel iletişimler de dahil olmak üzere hassas bilgileri ilk iletildikleri tarihten yıllar sonra ifşa etme riski barındırıyor.
Dijital para birimlerine karşı gerçekleştirilebilecek sabotajlar ise bir diğer risk öğesi olarak öne çıkıyor. Sibel saldırganların kuantum bilişim teknolojisini kullanarak kripto paraları tehdit eden dijital imzaları taklit edebilir ve kripto cüzdanlarını güvence altına alan Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması'na (ECDSA) saldırılar yapabilir. Bu da blok zinciri işlem geçmişinin kurcalanarak güven ve bütünlüğün zedelenmesine sebep olabilir.
Son olarak siber saldırganların kuantum bilişim teknolojisi yardımıyla daha güçlü fidye yazılımı üretme tehlikesi bulunuyor. Siber saldırganlar kötü amaçlı yüklerini korumak amacıyla kuantum sonrası kriptografiyi kullanabilir. Bu sayede, fidye yazılımlarını kuantum bilgisayarlar tarafından şifre çözme işlemine dayanacak şekilde tasarlayabilirler.
- Kuantuma güvenli savunmalar oluşturma zamanı
Kuantum bilgisayarlar henüz doğrudan bir tehdit oluşturmuyor. Ancak, taşıdığı risklere karşı şimdiden tedbirler alınmazsa tehdit ortaya çıktığında çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle siber güvenlik topluluğu, BT şirketleri ve hükümetlerin riskleri ele almak için koordine olması, politika yapıcıların kuantum sonrası algoritmalara geçiş için net stratejiler geliştirmesi ve işletmeler ve araştırmacılar yeni güvenlik standartlarını şimdiden uygulamaya başlaması gerekiyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky META ve APAC Global Araştırma ve Analiz Ekibi Başkanı Sergey Lozhkin, "En kritik risk aslında gelecekte değil, günümüzde yatıyor. Uzun vadede değeri olan şifrelenmiş veriler, gelecekteki şifre çözme nedeniyle şimdiden risk altında. Bugün alacağımız güvenlik kararları, dijital altyapımızın onlarca yıl sürecek dayanıklılığını belirleyecektir. Hükümetler, işletmeler ve altyapı sağlayıcıları bu duruma hemen uyum sağlamaya başlamazsa, geriye dönük olarak düzeltilemeyecek sistemik güvenlik açıkları riskiyle karşı karşıya kalabilirler." değerlendirmesinde bulundu.
AA
Yorumlar
Kalan Karakter: