Tüm Türkiye’de olduğu gibi Karaman’da da susuzluk zirve yaparken, şehre su temin eden barajların tamamen kuruması üzerine Karaman Belediyesi yer altı sularına yöneldi. Açılan yaklaşık 100 kuyuda bulunan sular, bugün şehrin susuz kalmasını önledi. Karaman, uzun süredir yeni açılan kuyulardan temin edilen sularla ihtiyacını karşılıyor.
ÇARE YER ALTI SULARI VE KUYULAR
Bursa, İzmir gibi birçok il susuzluk karşısında günlük 8–10 saatlik su kesintilerine giderken, Karaman Belediyesi farklı bir uygulama hayata geçirdi. Gecesini gündüzüne katan ekipler, yaklaşık 100 yeni kuyu açtı ve bu kuyuların yüzde 90’ından fazlasında başarı sağlanarak suya ulaşıldı.
Karaman’da son aylarda, yeni açılan kuyulardan temin edilen sular kullanılıyor ve çeşmelerden akan yer altı suları, vatandaşların susuz kalmasını önlemiş durumda.
İklim değişikliğiyle birlikte aşırı sıcaklar ve yetersiz yağışların etkisiyle meydana gelen kuraklık, tüm ülkede su kaynaklarını kuruma noktasına getirdi. Karaman’da barajların doluluk oranı ölü hacme ulaşınca, barajlardan şehre su verilemez hâle geldi.
BARAJLAR KURUDU, UMUTLAR KUYULARDA
Karaman’ı tehdit eden susuzluk aylardır zirve yaparken, barajların devre dışı kalması sonucu Karaman Belediyesi harekete geçti. Şehrin muhtelif noktalarında 100’e yakın su kuyusu açıldı.
Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, kentin çok ciddi bir su krizi yaşadığını hatırlatarak şu açıklamalarda bulundu:
“Şehrin suyunu temin eden barajlarımızda seviye ölü hacme ulaştı. Elimiz kolumuz bağlı duramazdık. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız kuyuların açımını gerçekleştirdik ve büyük bölümünde suya ulaştık. Su kuyularıyla bu süreci yönetmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki bu, tek başına su kuyularıyla yönetilebilecek bir süreç değil.
Zira bu kuyular, belki de geleceğe yönelik en önemli yatırımlarımız ve ileride en son kullanılacak su kaynaklarımız. Ancak geldiğimiz noktada Karaman’ı susuz bırakmamak adına bu kuyuları açmak zorunda kaldık. Suyu bulmak kadar kalitesi de çok önemli. Önceliğimiz içme suyunun sağlıklı ve güvenli olması. Bu nedenle sularımızı sürekli kontrol altında tutuyoruz.
Özellikle bu şartlarda su tasarrufu çok önemli. Şu anda geleceğe borçlanıyoruz. Günü kurtarmak değil, geleceğimizi de kurtarmak adına tasarruf konusunda hassas olmalıyız. Ne kadar duyarlı olursak, çocuklarımıza o kadar iyi bir gelecek bırakmış oluruz.
Karaman’da tüketilen suyun yüzde 70’i tarımda, yüzde 20’si sanayide, yüzde 10’un altındaki kısmı ise içme ve kullanma suyu olarak tüketiliyor. Bu tablonun iyi irdelenmesi gerekiyor.”
Yorumlar
Kalan Karakter: