Karapınar’da bu bölgenin güneş enerjisi yatırımları için ihtisas bölgesi ilan edilmesini öngören çalışmada ikinci ve daha büyük bölgenin yine güneş enerjisi yatırımlarına tahsisi için hazırlanması da kararlaştırılmıştı. Bu bölgenin Karaman ğu öğrenildi
Karaman Valiliği tarafından başlatılan ve güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmek için enerji ihtisas bölgesi kurmaya yönelik çalışmalarda sona gelindi.
Sudurağı-Ayrancı bölgelerini içine alan ve 35 milyon metrekarelik arazi üzerine kurulacak bölgenin 3000 MW yatırım kapasitesi var. Bu da Karapınar’dan iki katından daha fazla kapasite anlamına geliyor. Birinci bölge ‘Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ 2 bin 718 hektar büyüklüğünde, ikinci bölge ise 3 bin 240 hektar büyüklüğünde olacak. Toplam 4 bin 300 MW güçte güneş enerjisi yatırımı yapılabilecek. Bu da yapımı devam eden nükleer santrale eş bir kapasite anlamına geliyor. Güneşte bu miktarda bir kapasite için 5 milyar dolardan fazla yatırım gerekiyor.
Karaman güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmek için enerji ihtisas endüstri bölgesi (EİEB) kurmaya odaklandı. Proje için Karaman-Ereğli karayolu üzerinde Dokuzyol - Sudurağı ve Ayrancı bölgelerine yayılan toplam 35 milyon metrekarelik bir arazi belirlendi. Karaman'da belirlenen arazi üzerine EİEB kurulması halinde güneş enerjisi ölçüm istasyonu kurmak isteyen 18 tane firmanın 595 mw'lık yatırım yapma sözü bulunuyor. Karaman'da düzenlenen 'Güneş Enerjisi Sistemi' başlıklı toplantıda kentin güneş enerjisi potansiyeli ele alınmıştı.
Bölge 6 tane Karaman'ı besleyecek potansiyelde
Karaman Bakanlığa "Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi" kurulması için resmi başvuruyu nisan ayında gerçekleştirdi. EİEB kurulması için gerekli fizibilite raporunu oluşturdu.
Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi tarafından, Mevlana Kalkınma Ajansı'nın da (MEVKA) sponsorluğuyla güneş enerjisi fizibilite raporu için proje hazırlandı. Hazırlanan fizibilite raporu MEVKA'ya sunuldu ve MEVKA tarafından projenin kabul edildiği açıklandı ve sözleşme imzalandı. EİEB alanının belirlenmesi için Tarım İl Müdürlüğü'nün önerdiği tarıma elverişli olmayan araziler öncelikli olmak kaydıyla, mera vasfı araziler belirlendi. Karaman - Ereğli karayolu üzerinde Dokuzyol, Sudurağı ve Ayrancı bölgelerindeki arazileri içine alan toplam 34 bin 656 dekarlık 4 adet mera arazisinin ğu belirlendi. Genişleme alanıyla birlikte toplam arazi 3 bin 554 hektardır. Genişleme alanı çevresinde konut ve yan sanayi, diğer ihtiyaç duyulabilecek destek ve hizmet birimlerinin yerleşimine uygun olup, Taşkale Kasabası Atatürk Mahallesi (Afet Evleri) belirlenen alanların tam merkezinde yer li-">li ta. Bu bölgeye yapılacak yatırımlarda işçilerin konaklayabileceği yerler hali hazırda mevcut. Güneş enerjisi ölçüm istasyonlarıyla alakalı olarak, Karaman'da 65 firma tarafından 80 adet ölçüm istasyonu kuruldu. Hatta bazı yerlerde bir kaleye sığan 5 tane ölçüm istasyonu mevcut. Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere lisans başvurusunda bulunan tüzel kişiler tarafından, tesisin kurulacağı saha üzerinde, tebliğ kapsamında düzenlenen şartlara uygun olarak elde edilmiş en az altı ayı yerinde ölçüm yapılmış olmak kaydıyla asgari bir yıl süreli veri sunulması zorunlu.
Karaman'da güneş enerjisi ölçüm istasyonu kurmak isteyen 18 firma 595 mw'lık yatırım yapma sözünü verdi. Bu yatırımlar için gerekli alan 1 mw için 15 bin metrekare ğu varsayıldığında yaklaşık 10 milyon 356 metrekaredir. 595 mw için gerekli yatırım miktarı da walt başına ortalama 1.2 Euro'dur. Yani 595 mw için yatırım miktarı yaklaşık 1 milyar 694 milyon 900 bin TL olarak hesaplandı. Kurulma aşamasında istihdam durumu ise yatırımların mw büyüklüklerine göre değişmektedir. 598 personel 1 yıl çalışırsa 595 mw kurulabilir. Daha sonrasında ise sürekli personel a için 65 kişi istihdam edilmesi gerekiyor.
EİEB ilan edilmesi halinde yatırım yapmayı taahhüt eden 18 firma bilgi formunu imzalayarak gönderdi. Güneş radyasyon değerlerinin ve güneşlenme sürelerinin bu bölgede fazla oluşu, coğrafi konum, düşük eğim, doğu ve batıda yükselti olmayışı (güneşlenme süresini artırıyor), tarıma elverişli olmayan atıl arazi, coğrafi konum iyle bir tozlanma olmayışı, az yağış alması ve nem miktarının az olması, ortalama sıcaklık değerlerinin de düşük olması ve deprem riskinin en az ğu bölge ğu için yatırımcı burayı tercih ediyor. Türkiye'de bu özelliklerin hepsinin bir arada ğu yer Karaman. Bu yer Karaman - Ayrancı arasında EİEB kurmayı düşündüğümüz yerdir. Karaman'ın 1 yıllık enerji tüketimi 482 gw'tır. Bu rakam 30 milyon metrekareye 2 gw'lık bir kurulu güç kurulduğunda bölge 6 tane Karaman ilini besleyebilecek bir potansiyele sahip olacak. Bugün güneş doğdu, batıyor. Giden paramız 1 milyon 905 bin 452 TL'dir. Bugün bahsettiğimiz paneller olsaydı, bu para ülkemizde kalacaktı. Karaman İslihisar Köyü Sulama Kooperatifi girişimi ile 2 bin metrekare alana 580 adet panelden oluşan 100 kw gücünde güneş santrali kurulmuş bulunuyor.
Karaman güneş enerjisisinde dünya şampiyonu olabilir
Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar: Karaman'ı 2020'den önce kendi tükettiği elektriğin 40 mislini üretebilen, yüzde 4 bin üretebilen bir konuma getirmek lazım. Bu olumlu şartların bir arada bulunduğu bir yerde, kaynakları boş bırakmamak gerekir. Karaman güneş enerjisi konusunda dünya şampiyonu olabilecek imkanlara sahip. 1980'den itibaren ABD'de ilk rüzgar tribünleri kurulmaya başlanmış. ABD'de de ilk OECD ülkeleri güneş pilleri araştırmalarını başlatmışlar. 2050'de yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçme kararı Almanya 1978'den itibaren enerjinin etkin kullanımını gerçekleştirmek için kömür, gaz ve petrol kullanımı azaltmaya gitti. Şu anda Almanya'da 40 bin kw rüzgar, güneş ve biokütle santrali var. 33 bin kw kömür nükleer ise halen ellerinde. Merkez kapitalist ülkeler çözümün enerjinin etkin kullanımda ğuna karar verdi. Kaynak var, yenilenebilir enerjinin uygulanabilmesi için artık teknoloji de var. Şimdi karar vericilerin bunu desteklemesi gerekiyor. 2020 yılına AB'ye bağlı her ülke yüzde 20 yenilenebilir enerji yapmak zorunda. Yüzde 20 daha az doğalgaz, kömür ve petrol yakmak zorunda. Yüzde 20'de daha az enerjiyle işini yapmak zorunda. 2020 yılında Türkiye eğer sorundan yana değil de çözümden yana giderse yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçer. Çünkü ülkemizdeki rüzgar ve güneş kaynağı kça fazla. Mevcut potansiyeline göre Türkiye'nin güneşte birinci, rüzgarda üçüncü olmasını bekliyoruz. Güneş enerjisi sisteminin dünyadaki fiyat uygulamalarına göre ülkemizdeki fiyat daha düşük. Bu fiyatları karar vericiler ğimiz kamu belirliyor. Dünyadaki en düşük fiyat 14.2 dolar/cent. Ortalama 35 dolar/cent. Türkiye'de ise 13 dolar/cent.

Yorumlar
Kalan Karakter: