
Türkiye’de zeytinyağı üretiminde bu yıl rekor bir artış yaşandı. Yüksek rekolte, özellikle Mersin’in Mut ilçesi gibi üretim merkezlerinde dikkat çekici seviyelere ulaştı. İlçede bu yıl yaklaşık 200 bin ton zeytin ve 13 bin ton zeytinyağı üretimi hedeflenirken, üreticiden alınan zeytinyağı fiyatları geçen yılki 200-250 TL seviyesinden 160 TL’ye kadar geriledi. Ancak bu fiyat düşüşü tüketicilere aynı şekilde yansımadı.
Karaman gibi zeytin üretimi yapılan bölgelerde de benzer bir tablo gözleniyor. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bu yıl rekoltenin geçen yıla göre arttığını belirtti. Üretilen zeytinyağının düşük asit oranı ve yüksek aromasıyla öne çıktığını vurgulayan Bayram, rekolte artışının bölgeye olumlu yansımasına rağmen, piyasa dengesizliğinin üretici ve tüketici üzerinde farklı etkiler oluşturduğunu ifade etti.
Tüketici fiyatlarında ise değişiklik olmadı. Marketlerde zeytinyağı hâlâ litre başına 200-250 TL bandında satılıyor. Üreticiden daha uygun fiyatlarla alınan zeytinyağı, büyük firmalar tarafından depolanırken, bu durum tüketiciye doğrudan bir avantaj sağlamıyor. Tüketiciler için fiyatlar değişmezken, üreticiler de artan maliyetler nedeniyle kazançlarını sınırlı buluyor.
Sektör temsilcileri, rekolte artışının uzun vadede fiyatları düşürme potansiyeline sahip olduğunu belirtse de kısa vadede tüketicilerin bu avantajdan yararlanması zor görünüyor. Dengeli bir piyasa için üretici, firma ve tüketici arasındaki fiyat dengesinin yeniden yapılandırılması gerektiği dikkat çekiyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: