Kağnıcı: "iktidar esnafı boğuyor"
CHP Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, esnafa verilen kredilerin taksitlerine ilişkin açıklama yaptı.
Halkbank’ın TESKOMB kefaletiyle verdiği ve tutarı 13 milyar lira açıklanan düşük faizli bu kredinin taksitleri sözde 6 ay ertelendi. Bu iktidarın salgın döneminde uyguladığı en büyük aldatma senaryolarından birisi. Pandemi sürecinde can çekişen esnafımızın dertlerini dinlemeyen ve anlamayan iktidar sözde destek açıklamaları yaparak milletimizin aklıyla oynamaktadır. Öncelikle şayet esnafa gerçekten destek, nefes sağlanmak isteniyorsa kredilerde erteleme değil dondurmaya gidilmeliydi. 30 Haziran geldiğinde kredi borcu ertelenen esnaf 6 aylık erteleme süresince tahakkuk ettirilecek faizlerin kredi taksitlerine ilavesiyle, daha yüksek tutarlı taksitler ödemek zorunda kalacak. Üstelik erteleme için kredi borçlularına işçi çıkartmayacağına dair taahhütname imzalatılıyor. Aylardır işyeri kapalı olan, gelir elde edemeyen işyerlerine bu dayatmayla şayet eleman çıkartırsa ertelemenin bozulacağı, ertelenen taksitlerin tahsil edileceği bildiriliyor.
Zor durumda kalan, kepenk kapatmak zorunda kalan esnafımız milyonlarca çalışanına ücretsiz izin vermek zorunda kaldı. İktidar milyonlarca insanımızı İşsizlik Fonundan yeni yıl zammıyla günlük 47 liraya yükseltilen nakdi ödeme desteğine mahkûm etti. Ayrıca iktidar kredi ve borçtan başka bir şey vermediği esnafın kredi taksitini hem de faiziyle ertelemek için taahhütname istiyor. Krediyi ödeyemeyip yapılandırmaya giden esnafa da mevcut faiz üzerinden değil, MB tarafından artırılan faizle yüzde 20-25’e dayanan yeni kredi faizi üzerinden kredi teklif ediliyor. Yüksek faizlerle esnafı ‘son nefesini vermeye’ mahkûm edecek destek paketlerine TOBB, TESKOMB, TESK ses çıkaramıyor! BDDK kararıyla takibe intikali 180 gün ertelenen batık kredilerin tam miktarı bilinmiyor. Bu faizli kredi erteleme kararlarıyla batmış krediler sanki ödenebilirmiş gibi tekrar sürdürülmeye çalışılıyor. Bu gidişin sonu bankacılık krizi ve tüm batık kredilerin ödenemez hale gelmesinden ötürü kamu-özel ayrımı olmaksızın ‘kamulaştırılarak’ hazinenin üzerine yıkılmasıdır!" ifadelerine yer verdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: