İsrail-İran savaşı nedeniyle, siyasi ve askeri alanların yanı sıra, mali ve tarımsal boyutlarda da büyük etkiler yaratmaya başladı. Bu gelişmelerin en dikkat çeken örneklerinden biri ise ülkede tarım sektörünün en kritik girdilerinden biri olan üre gübresinde meydana geldi.
Savaş öncesinde spot piyasalarda 16 bin liraya kadar temin edilebilen üre gübresinin fiyatı, bir hafta yüzde 50 artarak 25-26 bin TL bandına kadar tırmandı. Bu ani ve sert fiyat artışı, üreticileri ve sektör temsilcilerini oldukça zora soktu.
Fiyatlardaki bu ani artış nedeniyle bazı özel gübre şirketleri satışlarını durdurmaya karar verdi. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin de sahada olan bayilere, şifahi olarak “salı gününe kadar satışları yavaşlatın” yönünde bir talimat verdiği ifade edildi. Söz konusu uygulama, piyasada gübreye erişimi daha da zora sokarken, belirsizlik ortamını derinleştirdi.
25 BİN TL SEVİYESİNDEN SATILIYOR
Bunun yanı sıra, Tarım Kredi’nin daha önce herhangi bir belge istemeden satış yaptığı çiftçilere yönelik politikasında da düzenleme yapıldı. Bu kapsamda, bundan sonra yalnızca Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesine sahip olanlara sınırlı satış gerçekleşirken, bu belgeye sahip olmayanlara gübre satışı tümüyle iptal edildi.
Cuma günüden itibaren Tarım Kredi bayilerinde üre gübresinin tonu 25 bin TL bandından satışı sürerken, uzmanlar yakın zamanda fiyatların ne yönde ilerleyeceğini tahmin edemediklerini ifade etti. Söz konusu belirsizlik kısa vadeli planlamaları ve uzun vadeli tarımsal üretim projeksiyonlarını da negatif etkiledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: