CHP’nin bu çıkışıyla başkanlık sistemini hedef aldığını belirten Dereli, başkanlık modelinin ülkemize diktatörlük getirebileceği görüşünün kça temelsiz bir fikir ğunu ifade etti.
“İnsan bilmediği şeyin düşmanıdır” diyen Dereli konu ile ilgili görüşlerini şu şekilde sıraladı:
“ Tek kişinin yönetimde ağır basması için, kanun yapmak ve bütçe gibi iki önemli silahı elinde bulundurması gerekir. Günümüzde parlamenter sistemin başbakanları, bu yetkiler iyle bu tür yöntemlere çok daha müsait olabilmektedirler. Bilinmelidir ki parlamenter sistemin başbakanları, başkanlık modelinin başkanlarından çok daha yetkilidirler.”
Başkanlık modelinde esas yetkili başkan değil parlamento ğunu vurgulayan Dereli, yürütmeye süreklilik kazandırdığı ve mutlak istikrar sağladığı için başkanlık sistemin öneminin buradan geldiğini kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: