TBMM, cezaevinde HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğini düşürdü.
Figen Yüksekdağ’ın daha önce yargılandığı ve kesinleşmiş hükmü bulunduğu için, Meclis’te okunan tezkere sonrası vekilliği düştü.
HDP’liler bu tezkereden haberleri olmadığı gerekçesiyle itiraz etti.
Meclis Genel Kurulu’na ara verildi.
TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, partilerin grup başkanvekillerini toplantıya çağrıldı.
Anayasa’nın 84’üncü maddesine göre milletvekilliğinin düşmesi
”İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli ğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur. 82 nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir. Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir. Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep ğu Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bu kararın gereğini derhal yerine getirip Genel Kurula bilgi sunar”
HDP eşbaşkanı Figen Yüksekdağ kimdir? Bugün milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ aslen nereli ve kaç yaşındadır?
9 Kasım 1971 yılında dünyaya Figen Yüksekdağ aslen Ceyhan, Adanalıdır. Halkların Demokratik Partisi eşbaşkanı Figen Yüksekdağ Türkiye Cumhuriyeti milletvekilidir.
Lise eğitiminde sosyalist hareketle ilgilenen Figen Yüksekdağ henüz 18 yaşındayken bir sokak gösterisinde gözaltına alındı
Üniversite eğitimi için İstanbul’a Yüksekdağ burada Özgür Gençlik çevresine katıldı.
Atılım gazetesinde birlikte çalıştığı Sedat Şenoğlu ile cezaevindeyken evlenen Figen Yüksekdağ bir süre Sosyalist Kadın dergisinin editörlüğünü yaptı
Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin genel başkanlığını da yapan Fiden Yüksekdağ, 2014 yılında yapılan HDP II. Olağan Kongresi sonunda partinin eşbaşkanı olarak seçildi
2015 yılında ise Van milletvekili olarak TBMM’e girdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: