Karaman Tekmarsan Sanayi Sitesi ve Yeni Sanayi Sitesi’nde son dönemde artan dükkan kira bedelleri, esnafı zor durumda bırakıyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, kira fiyatlarının neredeyse gelirlerini aşması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşıyor. Esnaflar, kira bedellerinin artışıyla birlikte hem giderlerini karşılamak hem de müşterilere hizmet vermek için ek mali yüklerin altına girmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor.
FİYATLAR DUDAK UÇUKLATIYOR
Tekmarsan Sanayi Sitesi’nde ortalama 300 metrekare büyüklüğündeki bir dükkân için yaklaşık 35-40 bin TL kira talep ediliyor. Karaman Yeni Sanayi Sitesi’nde ise durum pek farklı değil. Ortalama 50 metrekare bir dükkânın kira bedeli 20 ila 25 bin TL arasında değişiyor.
Esnaflar, kira artışlarının sadece metrekare ile açıklanamayacağını belirterek, dükkanların fiziki şartlarının da kiraya yansıtıldığını söylüyor. “Bir tamirci dükkanını düşünün; bir araç içeriye girdiğinde başka bir araç sığmıyor. Bir boyacı dükkânında ise eşyalar zor sığıyor, içeride ek düzenlemeler yapmak neredeyse imkânsız. Tüm meslek gruplarında durum benzer. Kiralar sokaktan sokağa değişiyor; bir üst sokaktaki dükkan 25 bin TL iken aşağıdaki sokak 20 bin TL’ye kiraya veriliyor” diyor esnaflar.
ESNAFLAR DA TEPKİLİ
Kira artışlarının işçilik maliyetlerini doğrudan etkilediğini söyleyen esnaflar, “Bazı kiralar tamamen abartılı, yer açısından uygun olmayan dükkânlara bile yüksek bedeller isteniyor. Biz, evimize ekmek götürebilmek ve giderlerimizi karşılayabilmek için işçilik ücretlerini artırmak zorunda kalıyoruz. Bu durum hem bizleri hem de müşterilerimizi olumsuz etkiliyor” şeklinde tepkilerini dile getirdi.
Vatandaşlar da kiralardaki artıştan şikâyetçi. Bazı vatandaşlar, “Dükkan sahipleri elini vicdanına koymadığı sürece bizler de araçlarımızı tamir ettirirken veya bakım yaptırırken yüksek maliyetlerle karşılaşmaya mahkumuz” diyerek çözüm beklediklerini ifade etti.
YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLENİYOR
Esnaflar, Karaman’daki kira artışlarının acilen kontrol altına alınması gerektiğini vurguluyor. Konutlarda 1 Temmuz 2024 itibarıyla %25 kira zam sınırının kaldırılmasının, dükkan sahiplerine de cesaret verdiğini söyleyen esnaflar, durumun artık sürdürülemez bir noktaya geldiğini belirtiyor.
Esnafların ortak talebi, yetkililerin kira bedellerini makul seviyelerde tutacak düzenlemeler yapması. Aksi takdirde hem esnaf hem de vatandaş, yüksek kira ve hizmet maliyetleri nedeniyle mağduriyet yaşamaya devam edecek.
Çile bülbülüm çile
Karaman’da Sanayi’deki yüksek dükkan kiraları esnafın belini büküyor; vatandaş ve esnaf yetkililerden acil çözüm bekliyor
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: