30 Temmuz itibarıyla hayata geçirileceği yeni değişiklikle beraber; evde, iş yerinde, çevrim içi ortamlarda veya mağaza dışında doğrudan yapılan satış işlemlerinin ilk defa kanuni bir altyapısı olacak. Tüketicilerin haklarını daha aktif olarak muhafaza edilmesini hesaplayan bu düzenleme çerçevesinde, doğrudan satış gerçekleştiren şirketlere ciddi yükümlülükler getirilirken, tüketicilere de daha geniş haklar tanınıyor.
Bu kapsamda, mevcutta 2 hafta olan cayma hakkının bir aya çıkarılması tüketici lehine en öne çıkan düzenlemeler arasında yer aldı. Böylece, tüketiciler herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin satın aldıkları üründen ya da hizmetten 30 gün içinde vazgeçerek iade edebilecek. Cayma hakkını kullanmak isteyen tüketiciler, yazılı olarak ya da kalıcı veri saklayıcıları vasıtasıyla taleplerini iletebilecek. Aynı zamanda, iade süreci tüketiciye hiçbir masraf yüklenmeden ve tek seferde gerçekleşecek.
BAZI ÜRÜNLER İÇİN GEÇERLİ OLMAYACAK
Söz konusu düzenlemeyle beraber doğrudan satış öncesinde tüketicinin ayrıntılı olarak bilgilendirilmesini de zorunlu olacak. Satıcılar, ürün veya hizmetin özellikleri, fiyatı, teslim tarihi ve cayma hakkı gibi bilgileri kapsayan bir bilgilendirme formunu yazılı olarak ya da dijital ortamda sunmak zorunda kalacak. Ürün tesliminin ise satış tarihi itibarıyla en geç bir ay içinde yapılması gerekecek.
Fakat bazı ürün grupları, cayma hakkı kapsamında yer almayacak. Buna göre, tüketicinin özel talebine göre üretilen ürünler, çabuk bozulabilen gıdalar, son kullanma tarihi geçebilecek ürünler, hijyen bakımından iadesi uygun olmayan ürünler, bilgisayar sarf malzemeleri gibi mallar için bir aylık cayma süresi geçerli olmayacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: