Sami Özdağ’ın ağıt şeklinde yorumladığı eserin hikayesinde;
Yangın Karaman’da büyük değişikliklere ”
Dinletinin ardından panelin oturum başkanı Doç. Dr. Mehmet Mercan, 1964 yılında meydana Karaman yangınının 50. yılının yaşandığına dikkat çekerek, üniversitelerin bölgelerinde yaşanan tarihi ve kültürel olaylara yabancı kalmadan araştırma yapmasının önemine değindi. KMÜ’nün bu bağlamda Karaman ile ilgili pek çok çalışmada yer aldığını söyleyen Doç. Dr. Mercan, “Düzenlemiş ğumuz panel ile Karaman’ın tarihine ışık tutacak çalışmaları sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 1964 yılında yaşanan bu yangın Karaman’da gerek nüfus gerekse kültürel anlamda büyük değişikliklere .” .
“Yangın tam bir felakete sebep olmuştur”
Arş. Gör. Aytunç Ülker ise yangınla ilgili yapılan araştırmalar hakkında bilgi verdi. Yangınının yaşandığı dönemde çok sayıda ulusal ve yerel basında haber olarak yer bulduğunu belirten Ülker, yangının Külahçılar Camii’nin yakınında bulunan bir terzide başladığını ve bu şekilde yayıldığını söyledi. Ülker, “Yangından dolayı yaşanan panik sebebiyle vatandaşlar geceyi dışarıda geçirmişler, birçok dükkân da yağmaya uğramıştır. Kısa sürede büyüyen yangın bir felaket halini almıştır. O dönemde yapılan açıklamalara bakıldığında 90 yıllık mazisi bu çarşıda 157 dükkânın yandığını görmekteyiz. Yangın Karaman’da tam anlamıyla bir felakete sebep olmuştur.” şeklinde .
“Bazı Karamanlılar Ankara’yı görmeden Amsterdam’ı gördü”
Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca da Karaman yangınını bizzat yaşayan tanıklarla yapmış ğu röportajlardan derlenen bir sunum yaptı. Yangının üzerinden çok uzun yıllar geçmemiş olmasına rağmen yangına dair bir bilgi ve belgeye ulaşamamış olmanın üzücü ğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Uca, “Olaya sadece yangın olarak bakmak yanlış olur. Olayın önemi, yangından sonra Karaman’da yaşanan değişim ve Karaman’ın dışarıya verdiği insan göçünden kaynaklanmaktadır. Yangın sonrasında binin üzerinde insanımızın Avrupa’ya göç ettiği söyleniyor.” .
Karaman’a geri dönme umuduyla Avrupa’ya giden çoğu kişinin yaşantısına orada devam ettiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Uca, “Yangın hakkında ğumuz ve hatıralarını dinlediğimiz tanıklar yangını felaket olarak nitelendiriyor. Yine tanıkların ifadelerine göre; ‘O dönemde Karamanlıların bazıları Ankara’yı dahi görmeden Amsterdam’ı gördü’ şeklinde yorumlar yapılıyor.” diye .
Yorumlar
Kalan Karakter: