Lise veya üniversite eğitimini tamamlayan yeni mezunlar, mezuniyetlerinden sonra iki yıl boyunca herhangi bir Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemeye gerek kalmadan devletin sağladığı sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip oluyor. Söz konusu hak, 2016’da uygulanmaya başlanan bir değişiklikle tanınırken, gençlerin sağlık güvencelerinin kesintiye uğramadan sürdürebilmesi amacıyla hayata geçirildi.
Bu değişiklik, özellikle mezuniyetin ardından üniversiteye yerleşemeyen ya da iş bulup sigortalı olarak çalışamayanların mağduriyetinin önüne geçmek amacıyla büyük bir kolaylık sunuyor. Zira, daha önceki düzenlemelerde mezunların, mezun oldukları anda anne ve babaları üzerinden sağlık hizmeti alma hakları sonlanırken, gelir testine girip GSS primi ödemeleri şart konuluyordu. Bu durum, pek çok yeni mezunu mali ve bürokratik bakımdan zora sokuyordu.
2 YIL DAHA YARARLANABİLİYORLAR
Fakat, yeni değişiklikle beraber, lise mezunları 20 yaşına kadar, üniversite mezunları ise 25 yaşına kadar bu iki yıllık GSS prim muafiyetinden yararlanabiliyor. Bunun yanı sıra, bu hak otomatik olarak tanımlanırken, mezunların başvuru yapmasına gerek kalmıyor. Bu kapsamda, 2025’te liseden mezun olan biri, SGK sisteminde 2027’ye kadar sağlık hizmetlerinden prim ödemeden faydalanabiliyor.
Bu düzenlemede, iki büyük detay öne çıkıyor. 2 yıllık süreden önce gençler belirtilen yaş sınırını geçmesi halinde, muafiyet süresi dolmadan bitiyor. Başka bir deyişle, bir lise mezunu 20 yaşına gelmesi durumunda henüz iki yıl dolmamış olsa da bu hakkını kaybediyor. Benzer şekilde üniversite mezunları da 25 yaşını geçtiklerinde sistem dışı kalıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: