Karaman'da, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey, Piri Reis ve Kazım Karabekir Paşa'nın hayatı, "Çat Kapı" adı verilen proje sayesinde tiyatro gösterileriyle okullarda sahnelenerek genç nesillere anlatılıyor.
Karaman'da, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey, Piri Reis ve Kazım Karabekir Paşa'nın hayatı, "Çat Kapı" adı verilen proje sayesinde tiyatro gösterileriyle okullarda sahnelenerek genç nesillere anlatılıyor.
Karaman'da Belediye tarafından hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen "KOP ile Karaman'ın Beş Manevi Mimarı Tanıtılıyor" projesi kapsamında Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey, Piri Reis ve Kazım Karabekir Paşa'nın hayatları okullarda sahneleniyor. Yine aynı proje kapsamında bastırılan ve 5 Manevi Mimarı tanıtan 50 bin kitap gençlere dağıtılmaya başlandı. Ayrıca kısa drama belgesellerin de hazırlanacağı projede en ilgi çeken uygulama ise okullarda "çat kapı" gerçekleştirilen tiyatro gösterileri .
Tanıtımı yapılan Manevi Mimarların kendi lerine ait kostümler giyen oyuncuların ders işlenen sınıflara "çat kapı" girerek sergiledikleri oyunlar, gençler üzerinde büyük etki bırakıyor. Bugüne 350 sınıfa giren 6 kişilik tiyatro ekibinin hedefi, bu sayıyı 500'e çıkarmak.
Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, kadim bir şehir ve bağrından çok önemli şahsiyetler çıkaran kentin değerlerini yeni nesillere aktarmak istediklerini söyledi. Projede "çat kapı" tiyatrolarla Karamanoğlu Mehmet Bey, Piri Reis, Yunus Emre, Mevlana ve Kazım Karabekir Paşa'yı okullarda öğrencilere anlattıklarını belirten Çalışkan, "Bu tarihi şahsiyetleri şehrimizin tanıması, şehrimize dışarıdan üniversite öğrencilerinin bilmesi, tarihe çok fazla merakı olmayan çocuklarımızın anlaması çok önemli. Karaman'ı, değerlerimizi önce kendimizin bilmesi lazım ki sonra ülkemize ve tüm dünyaya tanıtabilelim. Çat kapı tiyatrolarla proje tamamlanmış olacak." .
"Gördüklerinde daha kalıcı oluyor"
Özel Karadağlı Lisesi öğrencisi Esra Nur ise sınıfta matematik dersinde aniden içeri giren tiyatrocuları görünce çok şaşırdığını belirterek, "Bu uygulamadan çok memnun m. Görerek bir şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşadım. Okulun sadece matematik, fizik öğrenme yeri olmadığını, genel kültürümüzü de geliştirme yeri ğunu hatırlamış k. Bu tür etkinliklerin sürekli olması bizi mutlu eder." diye .
Matematik öğretmeni Yasemin Akdoğan’da sınıf olarak tiyatrodan büyük keyif aldıklarını vurguladı. Akdoğan, öğrencilerin özellikle matematik dersinde böyle bir etkinlik beklemediklerini ve mutlu klarını dile getirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: