Karamanoğlu Mehmet Bey

TAKİP ET

Karamanoğlu Mehmed Bey, Karamanoğlu Devleti'nin üçüncü beyidir. Babası Karaman Bey, onun babası da Nureddin Sofudur.

Tarihi kaynaklara göre Karaman aşireti, Oğuzların kalabalık aşiretlerindendir. Anadolu’ya geçişleri hakkında farklı görüşler vardır. En çok kabul gören görüşe göre; diğer Türk grupları gibi 13. yyda Moğolların önünden kaçarak Azerbaycan Şirvan şehri üzerinden Anadolu’ya girmişlerdir.  Karamanlı aşiretinin bir kısmı burada kalsa da 20.000 çadırlık kısmı Anadolu’ya geçmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti, Karamanlı aşiretini önce Ereğli taraflarına daha sonra dönemin sınır şehri Germanicopolis (Ermenek)’e yerleştirmiştir.
Karamanlı aşiretinin bilinen ilk beyi Nure Sofu’dur. Anadolu Selçuklu Devleti’nin güçlü ğu dönemlerde Nure Sofu kömürcülükle uğraşmış; çıkarılan kömürü Larende’ye satmıştır. Bununla beraber, bölgede yağma, baskın faaliyetlerine devam ederek özellikle Toroslarda hâkim Ermeni gücünü zayıflatmıştır. Nure Sofu hakkındaki bir diğer bilgi ise tarikat yolu ile Baba İlyas’a bağlılığıdır. 1237 Babai İsyanı’nda Nure Sofu, Türkmenler tarafında a katılmıştır.
Nure Sofu’nun ne öldüğü kesin olarak bilinememektedir. Nure Sofu’dan sonra beyliği, oğulları Bonsuz ve Karaman Bey yönetmeye başlamıştır. Karaman Bey döneminde Anadolu Selçuklular ile başlangıçta iyi ilişkiler kurulmuştur. Hatta Karaman Bey, Anadolu Selçuklu hanedanından bir kız ile evlenerek akrabalık da kurmuştur.
Antalya Denizli civarındaki Türkmen beylerinin Anadolu Selçuklu Devleti’nce öldürülmesi sonucu Karamanlılar ile Anadolu Selçuklu Devleti arasındaki iyi giden ilişkiler bozulmuştur. Karaman Bey 1261 yılında 20.000 kişilik ordu ile Konya üzerine yürüdü ise de başarılı olamamıştır. Diğer kardeşleri ile beraber öldürülmüştür.

Haber Merkezi