Karaman neden çölleşiyor

TAKİP ET

Bir milyon 340 bin 251 hektarlık alana sahip Karaman'da sadece 188 bin 900 hektar ormanlık alan bulunuyor

Karaman Orman İşletme Müdürlüğü kontrolündeki bir milyon 340 bin 251 hektar alanın 188 bin 900 hektarı ormanlık alan olarak karşımıza çıkarken geri kalan bir milyon 151 bin 350 hektarı açıklık alan olarak karşımıza çıkıyor. Karaman’ın orman tablosuna bu rakamlar doğrultusunda baktığımızda Karaman’ın gerçekten acilen ağaçlandırılmaya ihtiyacı var. Bu ihtiyaç yılın belirli gün ve haftalarında bir miktar fidan dikerek giderilecek gibi de durmuyor. En temelde hem oksijen hem de yağışlar için ağaçların önemi bilinirken bu çölleşme tutkusu niye?
Resmi kayıtlara göre Karaman’da son 20 yılda 123 milyon 86 bin 113 fidan dikilmiş, kulağa güzel gelen bir rakam… Ancak kulak yanılır, göz yanılmaz. Bir milyon 340 bin 251 hektarlık alana sahip Karaman’da sadece 188 bin 900 hektar ormanlık alanın olması bahsettiğimiz kulak yanılgısının en önemli göstergesidir. 
2013 yılı Ocak ayında KOP tarafından Karaman’ın da içinde bulunduğu KOP Bölgesine Havza Dışından Su Temini Önerileri Raporunu yayınlamıştı. O raporda Karaman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KTSO) da görüşlerine yer verilmişti. Karaman’ı çevreleyen sıra dağların ağaçlandırılması ile yıllık yağış oranın artırılmasının mümkün olabileceğine işaret eden KTSO, “Suni bulut tohumlanması ile yağış miktarının arttırılması ütopik bir girişim olarak düşünülse de bu yöntem gelişmiş ülkelerde yıllardır başarı ile kullanılmaktadır” çağrısı yapmıştı. Ancak öneriler rapor üzerinde kalarak vücuda geçmedi ya da geçemedi…
Başlıkta sorduğumuz sorunun cevabını da çölleşmeye etki eden şu faktörleri sıralayarak vermiş olalım:
Yağış yetersizliği,
Aşırı otlatma,
ORMANSIZLAŞMA,
Yanlış ya da aşırı sulama,
Toprağın kirlenmesi.

Susuzluk açlığa sürükleyecek!

Susuzluk isyan ettirdi!

Konya'da susuz tarım modeli!

Mardin yol aldı Karaman yolda kaldı

Karaman Karaman Fidan Karaman Çölleşme Karaman neden çölleşiyor