İç Anadolu'nun incisi "Geyik Dağları"

TAKİP ET

Konya, Karaman ve Antalya illeri arasında sınır çizgisi çizen Geyik Dağları'nın beyaza bürünen zirvelerinde kış adeta devam ederken, eteklerinde ise bahar mevsiminin renkleri görülüyor.

İç Anadolu ile Akdeniz bölgesini birbirinden ayıran Batı Toroslar ve Orta Toroslar arasında bulunan Geyik Dağı’nın etekleri ‘Antalya’nın Alpleri’ olarak anılıyor. Burada bulunan Taşeli platosundaki 2350 rakımlı Eğrigöl bölgesi çiçek çeşitliliği ve endemik bitki ve çiçek türlerini barındırması sebebi ile çok değerli bir yapıya sahip

GEYİK DAĞLARI

Geyik Dağları, Antalya'nın kuzey doğusunda Dedegöl dağlarının en kuzey noktasından başlayarak Taşeli Platosu'na kadar uzanan Batı Torosların Orta Toroslarla bağlandığı noktada bulunan sıradağlar. Bu sıradağların kuzeye bakan tepe yamaçlarında yaz aylarında dahi kar bulunur. Geyik dağları dizi halinde Konya, Karaman ve Antalya illeri arasında bir sınır çizgisi çizerler. Geyik Dağları’nın en yüksek tepesi Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi’nin kuzey doğusunda bulan Geyik dağı tepesi 2877 metredir. Dikkate değer bir diğer zirvesi ise yine Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin doğu-kuzey doğu istikametinde bulunan Sarıtaş Tepesi ise 2339 metredir.
Geyik Dağları'nın KD yamaçlarında fazla miktarda buzul yalağı (sirk) bulunur. Tamamı kireçtaşı üzerinde oluşan sirklerden az miktarda diğer yamaçlarda da vardır. Güncel buzul bulunmayan buzul vadileri yaygın olan diğer bir buzul aşınım şeklidir. Buzul birikim şekillerinden küçük morenler seyrek bulunur. Geyik Dağı zirvelerinde bulunan kaya buzulunun tüm Toroslar'da yaygın olduğu bilinmektedir. Kaya buzulu genelde, 2050–2500 m'ler arasında, bir buz yalağından başlar, dil şeklinde aşağıya uzanır, gittikçe genişler. Uzunluğu ortalama 2000 m, genişliği 800 m, kalınlığı 30 m'yi nadir geçer, 50 m'yi bulabilir.