Hiç böyle görmediniz

TAKİP ET

Mevlana Celaleddin Rumi ve ailesinin konaklaması için Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılan Aktekke Cami ve kentin sembol noktaları arasında ilk sırada yer alan Karaman Kalesi FPV dron ile görüntülendi.

KARAMAN KALESİ
11’nci yüzyıl sonu 12’nci yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülen Karaman Kalesi; iç içe üç surdan oluşuyor. Bu surlar dış, orta ve iç kale olarak adlandırılıyor. Höyük üzerinde konumlanarak sağlamlığıyla yıllara meydan okuyan iç kale; Bronz Çağ, Roma ve Bizans çağlarına ait izler taşıyor. 1465 yılında Osmanlı devleti tarafından onarılan iç kalenin onarımında daha önce yıkılmış olan yapıların kitabeleri ve mimari parçaları beden duvarında kullanılmış.

Höyüğün etrafını dolaşan orta kale surları zamana yenik düşerek sadece bir bölümü ayakta kalabilmiş.

Kale Selçuklular Dönemi’nde yenilenme görmüş, Karamanoğulları egemenliğine girmesiyle birlikte kentin surları tekrar yenilenmiş. İhtişamıyla Karaman’ın önemli değerlerinden olan kale dördü yuvarlak, beşi köşe olmak üzere toplam dokuz kuleden oluşuyor.

AKTEKKE CAMİ
Aktekke Camii, Karaman merkezde İmaret Mahallesi'nde bulunuyor. Camii; çevresinde hamamı, derviş hücreleri, güney ve batısında haziresi (mezarlığı) ve içerisindeki türbe ve mezarları ile bir külliye şeklindedir. Halk arasında Aktekke Camisi olarak bilinen camiye, içerisinde Mevlana'nın annesi Mümine Hatun'un türbesinin bulunması nedeniyle Mader-i Mevlâna Camii de denilmektedir. 1370 yılında Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılmış.

Büyük Türk mutasavvıfı Mevlana Celaleddin-i Rumi 1222 yılında ailesi ile birlikte Karaman’a gelmiş, burada irşat faaliyetlerinde bulunmuş ve yedi yıl kalmıştır. Cami içerisinde sol tarafta ayrılmış olan mekanda Mevlana’nın annesi, abisi ve yakınlarına ait 21 adet taştan yapılmış sandukalı mezar bulunuyor.