Dünya bunların ekseninde dönüyor!

TAKİP ET

Tarikat ve cemaat liderlerine atfedilen Kutub, Gavs gibi sıfatlara dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, 'Adamlar bu dünyadan göçseler bile ruhaniyetiyle bütün dünya bunların ekseninde dönüyor' dedi

Türkiye’deki tarikatçılık ve cemaatçilik yapılarını bir şeyhin kurduğu tarikat üzerinden eleştiren İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Aziz Mahmut Hüdayi, 1600’lerin ilk çeyreğinde vefat etmiş. Üsküdar merkezli bir cemaat, kaç yüzyıldır da orada, ‘Aziz Mahmut Hüdai Vakfı’ diye yeri yurdu da belli olan bir yer. Bu zata bakın, hayat hikayesini okuyun. Kanuni’nin Mihrimah Sultan’dan olan torunuyla evlendiği rivayeti, yani devletle olan hısımlık ilişkisi bir yana. Evliya Çelebi’nin anlatımına göre, ‘7 tane padişah bu zatın elini öptü’ diyor. Hadi 7 biraz abartılı ama en azından biz biliyoruz ki… 3’üncü Murat bir, 1’inci Ahmet iki, 2’inci Osman üç. 3 padişahın da bu zatın sohbetinde bulunmak, kendi meclislerindeki sohbet ortamına davet etmek, nasihatlerini, öğütlerini, telkinlerini dinlemek dolayısıyla bu yakınlık nazarı ile bu zatın taleplerini, isteklerini yerine getirmek babında bu kadar sıkı fıkı iktidarla, siyasetle, devletle cemaat arasında ilişki kurulmuş. Evliya Çelebi der ki, ‘7 padişah bu eli öptü. Bu zat da 170 bin kişiye el verdi. O kadar ki öldürüleceği korkusuyla hayatından endişe duyan devlet adamı, bürokrat bu zatın dergahına sığınmıştır. Yani oraya sığınınca devlet, iktidar, padişah, sultan bile ona söz geçiremiyor. Siyaset ve cemaat arasında bu kadar derin bir iktidar paydaşlığı var. Bu kültür Osmanlı’dan buyan hiç kopmadı. Hep vardı” dedi. 

ZİNA YAPAN ŞEYHİN HİKMETİNDEN SUAL OLMAZ

Sapkın tarikatların Kuran’daki ‘Ulul emre itaat’ ayetini kendilerine göre nasıl tefsir ettiklerini ifşa eden Prof. Dr. Öztürk, “Her ne kadar bizim Sünni gelenekte, ‘Allah’a isyan olduğu yerde, kula itaat olmaz’ diye bir prensip konsa da Aziz Mahmut Hüdayi’nin yani Halvetiye – Celvetiye geleneğinin temsilcilerinden biri olan İsmail Hakkı Bursevi’nin Ruhül Beyan adlı tefsirinin ‘ulul emre itaat’ ayetinin tefsirinde şunları göreceksiniz: ‘Eğer siz şeyhinizi yani ulul emrinizi şeriatın apaçık haram kıldığı fiili işlerken kendi gözlerinizle görseniz. Yani görseniz ki adam açık açık zina yapıyor diyeceksiniz ki, ‘Benim bunda hikmetini anlayamadığım bir iş var. Sakatlık, eksiklik, noksanlık bende’ diyeceksiniz ve şeyhin orada yaptığının altında bir hikmet olduğuna hükmedeceksiniz” şeklinde konuştu.

İNSANOĞLUNA TANRISAL SIFATLAR İZAFE EDİYORLAR

“Şeyhlere atfedilen sıfatlara bir bakar mısınız?” diyerek şaşkınlığını ifaden eden Prof. Dr. Öztürk, “ Mesela Aziz Mahmut Hüdayi kimmiş? Kutbul Aktab’mış… Menzil’deki zat nedir? Gavs… Kutub, Gavs sıfatları ne demek biliyor musunuz? Adamlar bu dünyadan göçseler bile ruhaniyetiyle bütün dünya bunların ekseninde dönüyor. Dünyanın manevi cihetiyle dünyayı çekip çevirme işi, yönetimi bunlardan soruluyor. Adamlara bakar mısınız ya! Adamlar sizin gibi günde hacetine giden biat ettikleri insanoğluna tanrısal sıfatlar izafe ediyorlar. Böyle vehim içinde yaşayan, ilkel, cahiller güruhunun oluşturduğu topluluklar” ifadelerini kullandı. 

MÜRİTLER VERGİDEN MUAF TUTULMUŞ

Şuan ki Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in alengirli bir şekilde rektör olduğu üniversiteye ismi verilen Hacı Bayram Veli’yi işaret eden Prof. Dr. Öztürk, “Hacı Bayram Veli de 2’inci Murat zamanın adamıdır. Bu zata intisap eden kişiler Bayramiler ya da Hacı Bayram’ın müritleri devlet tarafından vergiden muaf tutulmuşlardır. Hatıra bir bakın! Devlet katındaki ağırlığa bir bakın! Diğer vatandaşlar vergi veriyor, bu arkadaşlar vermiyor. Artık iş Ankara ve civarında vergi toplanamaz hale gelince 2’inci Murat, ‘Arkadaş, bu Hacı Bayram denen zatın müritleri hakkında bana bir sayı verin. Bu nedir? Bütün Ankara’yı bu adam teslim mi aldı? O bölgeden niye vergi toplanamıyor?’ diye Hacı Bayram Veli’yi Edirne’ye çağırmış ve görüşmek zorunda kalmıştır” bilgisini verdi. 

İradenin bittiği yerde cemaat başlar

Hırsız evin içinde…

Son darbeyi devlet vursun!

Bir FETÖ gider bin FETÖ gelir

 

Mustafa Öztürk FETÖ tarikat cemaat kutub gavs