AK Parti’de gözler, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’ne çıkması halinde yerini alacak isme çevrildi. Erdoğan’ın yerine oturacak isim için partinin ağustos ayı sonunda olağanüstü kongrenin toplanması bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın birinci turda cumhurbaşkanı seçilmesi halinde başbakanlık görevinin ne sona ereceği tartışmaları devam ederken, AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görevinin biteceği 28 Ağustos’a Erdoğan’ın bu sıfatı taşıyacağı görüşünde. AK Partililer’e göre Erdoğan, yemin edip, mazbatasını aldıktan sonra parti genel başkanlığından ve Başbakanlıktan ayrılmış olacak.
10-28 Ağustos arasında, çıkacak sonuca görede, önce olağanüstü kongre ile parti başkanının belirlenmesi, Erdoğan’ın da yeni genel başkana hükümeti kurma görevini, yemin etmeden önce vermesi bekleniyor. AK Parti’nin birinci turda Erdoğan’ın seçilmesi halinde önündeki takvim ise şöyle:
ÖNCE MKYK:
Erdoğan, 10 Ağustos’ta yapılacak birinci turda cumhurbaşkanı seçilirse, 11 Ağustos’ta partinin karar organı MKYK toplantıya çağrılacak. Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak toplantıda, yeni genel başkanın seçileceği olağanüstü kongrenin tarihi belirlenecek. Yapılacak işlemler ile ilgili MKYK’ya yetki verilecek.
HIZLI KONGRE:
AKP tüzüğüne göre yeni genel başkan seçiminin 45 gün içinde yapılması gerekiyor. Ancak bu sürenin beklenmesi zorunluluk değil.
Kongre ile ilgili tek sınırlaması ilan tarihine ilişkin ve Kongre kararının 15 gün önceden duyurulması gerekiyor. Bu da MKYK’nın karar alması halinde 26 ya da 27 Ağustos tarihlerinden birinde, yani Erdoğan, Köşk’e çıkmadan kongrenin yapılabileceği anlamına geliyor. Partide hazırlıklar da bu tarih baz alınarak yapılıyor. Ancak kongre tarihi konusunda son karar MKYK’nın.
KARAR ERDOĞAN’IN:
Erdoğan, 28 Ağustos’a genel başkan ve başbakanlık görevini sürdüreceği için kongreye süreçte kendi başkanlığında istişare sürecini yürütecek.
Milletvekilleri, teşkilat ve delegelerin kendisinden sonraki genel başkan ve başbakanın kim olması gerektiği konusunda fikirlerini dinleyecek. Kafasında birkaç isim ğunu söyleyen Erdoğan, bu ismi netleştirdikten sonra, Köşk için yemin edecek ve göreve başlayacak. Ardından da Köşk’te hükümeti kurma görevini yeni genel başkana verecek.

Yorumlar
Kalan Karakter: