Karamanoğlu Mehmetbey Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüseyin Oğuz, Antalya’da hayatını kaybeden Ferdi Tayfur’un Konya’daki hayatına ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Başkan Oğuz’un “Konyalı Ferdi Tayfur” balıklı yazısı:
Arabesk müziğinin efsanesi Ferdi Tayfur’u kaybettik. Müzik dünyasından bir yıldız kaydı.
Ferdi Tayfur Adanalı ancak, bağlamayı ilk kez Konya’da eline aldı, sahneye ilk kez Konya Teksas pavyonunda adım attı. Ferdi Tayfur ilk çocuğu Konya’da dünyaya geldi. Bilinmeyenleri ile Konya Ferdi Tayfur için bir dönüm noktası oldu ve dolayısıyla tam olmasa da Konya’daki hatıraları onun için dönüm noktasıydı.
Gençliğimizde bizim jenerasyon yani 70’li 80’li yılların kuşağı ya Orhancı ya Ferdici ya da Müslümcü idi.
Ben Orhan Gencebay’ı tercih edenlerdendim, ama Ferdi Tayfur’u da dinlemeyi ihmal etmezdik. Tabi birde Konyalı olması ve dostumuz olması sebebiyle Aşık Salih’in şarkıları bizim için vazgeçilmezdi.
O dönemler Konya çok güzeldi ve içkili mekanlar çok kalite idi. O mekanlara giderken, adettendir o hafta Orhan’ın, Ferdi’nin çıkan 45’liklerini Ersek Plak’tan alır, mekana hediye eder ve o gece o 45’lik döne döne çalar, o yeni şarkıyı o gece ezberler, hafımıza kaydederdik. Karışık kaset doldurmak için listeyi hazırlarken, kaset Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur ağırlıklı olur, araya Esengül, Suat Sayın atmayı da ihmal etmezdik.
Şarkılar gerçek aşkı anlatırken, aslında şu günlerde kaybolmakta olan insanlığı, sevgiyi tertemiz duygular ile bize anlattı hep.
Şimdi izliyoruz, çekim yapıyorlar yeni yetmeler ve kızlarla, erkekleri yaptıkları çekimler hep ihanet, hep ihaneti anlatıyor. Bayanlara mikrofonu uzatıyorlar, sevgililerini aldatanların sayısı yüzde doksanların üzerinde. Parayı duyan aşkı, sevgilisini hemen satıyor. Utanıyorum, geçen gün izledim, youtuber, “Kendini kiraya verir misin” diye genç kıza soruyor, onun cevabı ise “Para varsa neden olmasın” oluyor.
Aşık Salihi, Saliha’ya aşık oluyor ve bu aşk hikayesi Konya Gazi Lisesinde ortaya çıkıyor. Halil Yılmaz yani Aşık Salihi, ismini bile Saliha nedeniyle Salih yapıyor.20’nin üzerinde beste yaptığı Saliha ile aranızda ne geçti diye sorduğumda ise:
“Evlat beni benden almıştı o dönem. Onsuz nefes alamıyordum, ancak inan eli elime değmedi. En çok yaklaştığım an ise, okuldan çıktıktan sonra bisikletim ile önüne düşer, bisikletin aynalarını ona göre ayarlar ve onun metrelerce önünde, takip ederdim.”
O günkü gençliği kendinden alıp götüren, sevdalar üzerine Orhan Gencebay’dan, Ferdi Tayfur’dan Aşık Salihi’den unutulmaz besteler ortaya çıkarken, gerçek ölümsüz aşkı anlatıyorlardı, hiçbir zaman saatlik daireler, apartlar gündemde yoktu o süreçte.
KONYA’NIN FERDİ TAYFUR’DAKİ İZLERİ
Arabeskin efsanesi Ferdi Tayfur, Adanalı ama sanatçının Konya’daki deneyimleri, yaşamının dönüm noktalarından birini oluşturdu.
1945 yılında Adana’nın Hürriyet Mahallesi’nde dünyaya gelen Ferdi Tayfur, çocukluk yıllarını zorlu koşullar altında geçirdi. Henüz altı yaşındayken babasını kaybetti, bu büyük kayıp onun yaşamına erken yaşta çalışmayı ve mücadele etmeyi öğretti. Ancak içindeki sanat sevgisi hiçbir zaman sönmedi.
BİR KADININ ÇAĞRISIYLA BAŞLAYAN SERÜVEN
Gençlik yıllarında gurbette çalışırken tesadüfen tanıştığı bir kadının "Konya’da beni bekle" sözleri, Tayfur’un Konya’ya gitmesine vesile oldu. Ancak bu yolculuk hiç de planladığı gibi gitmedi. Konya’ya vardığında, onu beklediğini söyleyen kadını bulamadı.
Aradığı kişiye ulaşamayınca çaresiz kalan Tayfur, hayatta kalmak için iş aramaya koyuldu. Genelevin yanındaki bir kahvede garson olarak çalışmaya başladı. Fakat bu işte bir şart koymuştu:
“Hayat kadınlarına servis yapmayacaktım. Ben dışarıdaki müşterilere bakıyordum, diğer garson içeride çalışıyordu. Günde yedi buçuk lira kazanıyor, iki buçuk lirasını otele ödüyordum.”
Bu iş, Tayfur’un geçimini sağlasa da ruhuna hitap etmiyordu. İki haftaya yakın çalıştıktan sonra işten ayrıldı. Ancak genelevin çevresinde geçen bu dönem, onun insana dair farklı hikayelerle tanışmasını sağladı.
KONYA’DA MÜZİGE İLK ADIM
Genelevde çalıştığı dönemden sonra, Konya’da müzikle yeniden buluştu. Kaldığı otelde tanıştığı bir astsubay, ona bağlama çalmayı öğretti. Tayfur bu anıları şöyle anlatıyordu:
“İlk bağlamayı onun bağlamasından öğrendim. Disiplin içinde çalışarak bağlama çalmayı bana öğretti. Geceleri işten döndüğümde otelin girişinde beni bekler, birlikte türkü söylerdik.”
Bu dostluk, Tayfur’un müzik yolculuğunda önemli bir dönüm noktası oldu. İlk kez burada, müziğin hayatındaki yerinin ne kadar derin olduğunu fark etti.
TEKSAS PAVYONUNDA İLK SAHNE DENEYİMİ
Ferdi Tayfur, Konya’da pavyon sahnesine adım attı. “Teksas” adlı bir pavyonda sesini dinleten Tayfur, hemen beğenildi ve gece başına 15 lira yevmiye ile çalışmaya başladı. Her gece ahlak zabıtasından izinsiz şekilde sabaha kadar şarkı söylüyordu. Bu süreçte sahne deneyimi kazanırken, Konya gecelerinin kaotik ve bazen tehlikeli atmosferinde yaşamayı da öğrendi.
Pavyon günlerini anlatırken şunları söylüyordu:
“Zaman zaman pavyonda kadın yüzünden çıkan kavgalar ya da zevk için sıkılan kurşunlar beni korkutuyordu. Çünkü henüz çok gençtim ve ne olursa olsun, anasının kuzusu olarak yetişmiştim.”
İLK BAĞLAMA VE MÜZİK AŞKININ DOĞUŞU
Tayfur, pavyon sahnesinde türkü söylerken bir yandan müzik yeteneğini geliştiriyordu. Ancak hayatındaki dönüm noktası, kaldığı otelde tanıştığı astsubayın ona bağlama çalmayı öğretmesi oldu. Bu astsubay, Tayfur için hem bir öğretmen hem de bir ağabeydi. Bağlama öğrenmek, Tayfur’un ilerideki müzik kariyerinin temel taşını oluşturdu.
KONYA’NIN FERDİ TAYFUR İÇİN ANLAMI
Konya, Ferdi Tayfur için bir şehrin ötesinde anlam taşıyordu. Burada yaşadığı zorluklar, müzikle tanışması, sahne deneyimi ve hayata dair dersler, onun sanat yaşamının temel taşlarını oluşturdu.
Ayrıca, Ferid Tayfur’un ilk çocuğu Konya’da dünyaya geldi. Muhacir pazarı semtinde, Kız Meslek lisesinin hemen arkasında mahallenin Fatma Ablası vardı. Yaşı oldukça büyüktü ve Ferdi Tayfur, genelevinin yanındaki kahvede çalışırken tanışmıştı Kambur Fatma ile.
O zorluk içindeki Ferdi’ye kucak açtı Fatma abla, onu korudu kolladı ve birlikte yaşadıklarını bilenler oldukça fazla ve o beraberlikten bir erkek çocukları dünyaya geldi.
Yıllar sonra o erkek çocukla Ferdi Tayfur bir araya geldi.
Arabesk müziğin usta ismi, Antalya’da hayata gözlerini yumsa da geride milyonlarca hayranı ve unutulmaz anıları bıraktı. Ferdi Tayfur’un yaşamında Konya, onun sanat yolculuğunun en önemli duraklarından biri olarak kalacak.