Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, hisseli tapu sahiplerini kapsayan yeni bir açıklama yaptı. Söz konusu duyuruda, hisseli mülklerdeki "ön alım hakkı" (şufa hakkı) konusunda dikkat edilmesi gereken yasal süreler ve prosedürlere yer verildi.
Türk Medeni Kanunu’na göre, bir hissedar payını dışarıdan birine satması halinde, diğer hissedarlara öncelikli satın alma hakkı verilirken; bu hakkın kullanılabilmesi amacıyla, satışın noter vasıtasıyla resmi olarak bildirilmesi gerekiyor.
Bildirimin ulaşmasının ardından diğer hissedarların bu hakkı kullanmak amacıyla 3 ay içinde dava açması gerekiyor. Bu sürede işlemin gerçekleştirilmemesi durumunda, ön alım hakkı geri dönülmez şekilde kaybediliyor.
2 YIL İÇİNDE DAVA AÇILABİLİYOR
Bunun yanı sıra, satış esnasında diğer hissedarlardan feragatname alınmaması, ilerleyen dönemlerde hukuki problemlere neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda, diğer hissedarlar 2 yıl içinde dava açarak satışa itiraz edebiliyor. Yetkililer, konuya ilişkin olarak herhangi bir mağduriyet yaşanmaması amacıyla satış bildiriminin dikkat bir şekilde izlenmesini ve gerekmesi halinde zamanında yasal adımların atılmasını vurguladı.
Bu doğrultuda uzmanlar, hisseli tapu sahiplerinin satış işlemlerini ve kendilerine ulaşan resmi bildirimleri dikkatli bir şekilde izlemelerinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Ön alım hakkını muhafaza etmek isteyen hissedarların, 3 aylık süreyi kaçırmamaları ve gerekiyorsa hukuki destek almaları tavsiye edilirken, aksi durumda, mülkiyet üzerindeki söz hakkının tamamen kaybedilebileceği ve geri dönüşü olmayan bir hak kaybı oluşabileceği ifade edildi.
HABER MERKEZİ