Karaman’daki barajların doluluk oranının düşmesi kuraklık riskinin geldiği boyutları gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz haftalarda suyu çekilen Yeşildere Barajında yaşanan balık ölümü olaylarına hepimiz şahit olduk. Eğer Aralık, Ocak ve Şubat aylarında etkisini gösteren kış mevsiminde de kuraklığı bertaraf edecek yağışlar meydana gelmezse 2025 yılı çok zor geçecek.
Karaman’da kuraklığın artarak devam ettiğini söyleyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, geleceğe yönelik tedbirler alınması gerektiğini ifade ederek Karaman’da kuraklık bilim kurulu oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
"Geçmişe dönüş mümkün olmayabilir” diyen Başkan Bayram, “Tüm bilim adamları küresel ısınmanın etkilerinin artarak devam edeceği noktasında hemfikir. Bizim de bilim adamlarımızın önerileri doğrultusunda Tarım Bakanlığımızla birlikte beklenen değişikliklere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu hazırlıkları yapma noktasında geç kalıyoruz. Pandemide oluşturulan bilim kurulu gibi kuraklıkla ilgili de bilim kurulu oluşturulması lazım. Büyük sıkıntılar yaşamamamız için çiftçimizi bizi bekleyen kuraklıkla ilgili bilinçlendirmemiz lazım” dedi.
KARAMAN TARIMSAL KURAKLIK TEHKİLESİ ALTINDA
Kuraklığın tarım sektörüne edeceği olumsuz etkileri aktaran Başkan Bayram, “Tarım sektöründe kuraklığın anlamı, diğer sektörlerden daha farklıdır. Çünkü bitkiler için yıl içerisinde yağan toplam yağıştan çok büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su daha önemlidir. Dolayısı ile bitkilerin çıkış ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları suyun toprakta bulunamaması, tarımsal kuraklık olarak adlandırılmaktadır” şeklinde konuştu.
BU PROJELER KARAMAN OVASININ UMUDUDUR
Ülkemizin, küresel ısınmanın muhtemel etkileri açısından, risk grubu ülkeler arasında yer aldığı, gelecekte özellikle Akdeniz ve İlimizin içinde bulunduğu İç Anadolu bölgelerimizin iklim değişikliğinden daha çok etkileneceği tahmin edildiğini dile getiren Başkan Bayram konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Tarımsal kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak, kuraklık olmadan önceki dönemlerde alınacak tedbirler ve kuraklığın yaşandığı dönemlerde yapılacak doğru planlamalarla mümkündür. Bu nedenle, kuraklıktan önceki dönemde alınacak tedbirler ve kuraklık yaşanırken atılacak adımlar ayrı ayrı planlanmalıdır. Yağışların devamlılığını sağlayarak, su arzını artırmak elimizde olmasa da kuraklıktan kaynaklanan olumsuz etkileri azaltmak elimizdedir.
Bu sebeple; Dış havzalardan Karaman’a su getirilmesi, Gödet Barajı, KOP Karadağ sulama projeleri ve Hotamış Göleti Projeleri, Türkiye’yi besleyen Konya ve Karaman ovasının umududur.”
Yorumlar
Kalan Karakter: