
Ülkemizin gelişmesi için hangi alanda ne yapılması gerekiyorsa bu yapılanlar daima desteklenmeli. Bu amaçla kurulduğuna inandığımız enerji santrallerine ilişkin bir itirazımız yok. Ancak kurulan santraller çevreye zarar veriyorsa, buna karşı çıkmak bir zorunluluktur. Bu tarz tesislerde genellikle iki temel sorun öne çıkıyor: Baca filtresi kullanılmaması ya da belirli zamanlarda devre dışı bırakılması ve atıkların kontrolsüz bir şekilde doğaya salınması. Karaman’daki bir santral de tam olarak bu sorunlarla gündemde.Karaman’ın Ereğli karayolu üzerinde bulunan Oltan Köleoğlu Biyokütle Enerji Tesisi, çevreye yaydığı duman ve atıklar nedeniyle bölge halkının büyük tepkisini çekiyor. Tesise ilişkin birçok iddia ortaya atılırken, çevreye ve tarıma olan olumsuz etkileri konusunda ciddi endişeler bulunuyor.
ADEM DEMİREL
TESİS “GECE GÜNDÜZ” OYUNU MU OYNUYOR
Tesisin bünyesinde 3 kuyu 24 saat boyunca çalışıyor. Su kıtlığı çeken iller arasında yer alan Karaman’da bu denli yüksek su tüketimi büyük tepki topluyor. Bölge halkı, yeraltı sularının hızla çekilmesinin obruk riskini artırdığını ve Karaman ile Sudurağı bölgesinin yeraltının adeta oyulduğunu belirtiyor.Günlük 2 bin ton mısır ve ayçiçeği gibi tarımsal atıklar yakılıyor.Türkiye’de bu tesisin benzeri 5 tesis daha bulunuyor ve hepsi aynı firmaya ait.Tesisteki baca filtresinin, maliyeti düşürmek amacıyla belirli sürelerle çıkarıldığı iddia ediliyor. Bu nedenle, zehirli gazlar atmosfere ve toprağa yayılıyor, tarımsal ürünler ve mera alanları ciddi zarar görüyor.
TARIM VE HAYCANCILIKTA VERİM KAYBI YAŞANIYOR
Çevrede yaşayan vatandaşlar, tesisin faaliyetlerinin tarımı ve hayvancılığı ciddi şekilde olumsuz etkilediğini belirterek şunları dile getiriyor:"Bölgemizde mera bitkisi yetişmez oldu. Otlanması için meraya çıkarttığımız hayvanlar aç bir şekilde ağıla dönüyor. Ektiğimiz mahsullerde verim kaybı yaşıyoruz."Tesisin faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkileri konusunda yetkililerin nasıl bir adım atacağı merak konusu. Bölge halkı, çevreye verilen zararın önlenmesi için acilen denetimlerin artırılmasını ve tesisin çevreye duyarlı hale getirilmesini talep ediyor.ADEM DEMİREL
3 kuyu 24 saat çalışıyormuş KARAMAN da çiftçilerin toplam kuyu sayısı kaç belki binlerce hangisi suçlu bu nasıl bir haber ya Allah aşkına
Karamanın suyunu bitirenler bilinçsizçe çeşmeyi sonuna kadar açan halk ve doymak bilmeyen mısır üreticileri. Mısıra yasak gelmeli karamanda. Yada çok su isteyen hertürlü ekime. Kuraklık geldi yeşildere barajı kurudu fisandun barajının seviyesi her geçen gün hızla düşüyor. Su olmadan mısır yiyerek mi geçireceğiz günlerimizi?...
Yazılan yazı tamamen kulaktan duyma bilgilerle dolu, gazetecilik kimliği ile alakası olmayan araştırma yapılmadan doldurulmuş bir yazı sadece. Bakanlık belirli bir güç üzerinde ki her tesise anlık ölçüm alabilen sistem kurar bunun devre dışı bırakılması imkansızdır adı SEÖS biraz araştırın. İkinci konu resmini paylaştığınız sistemde kapalı su çevrimi var sisteme verdiğiniz suyu dışarı atmiyorsunuz tekrar yogusturup kullanıyorsunuz. Dikkat edersen soğutma kuleleri yok az araştırın oturduğunuz yerlerden sağdan soldan duyup haber yapmayın. Ayrıca toprağın jeolojik yapısı incelendiginde çok verimsiz zaten üzerinde ot bitmiyor alt tarafı say denilen malzeme ve oralar tamamen GES planı içinde. Mısırın kalorisi yetmiyor şeklinde ki aciklamanizda tamamen saçma bunu buraya formüller ile açıklamakta zor. Ayrıca bu sistemler Avrupa'dan gelme ve Türkiye de bir çok tesiste kullanılıyor azıcık araştırma yaparsanız öğrenebilirsiniz.
Bu santralin kuruluşunda bence bir alavere dalavere var. Bu santrale ne kadar da biyokütle santrali deselerde, bu satral bir termik santraldir. Termik santraller böyle hiç suyun olmadığı kurak yerlere kurulmaz, termik santraller hemen su kaynaklarının yanına kurulur. Çünkü termik santraller de elektrik enerjisi üretilirken çok miktarda suya ihtiyaç duyulur. Burada bu suyu yeraltından çekiyorlar bu hiç mantıklı bir durum değil. İkinci bir durum ise yakıt olarak elektrik enerjisi üretimi için kullanılan odun ve mısır samanı balyaları, elektrik enerjisi üretimi için hiçte verimli kaynaklar değil, yüzlerce km öteden tırlarla getirilen bu yakıtlardan elektrik enerjisi üretimi çok pahalıya mal olur. Düşünün bir tır dolusu saman balyasının kalorisi bence onu oraya getiren tırın yakmış olduğu yakıttan azdır. Burada bir mantıksızlık var ama işin içinde ne var biz bilemeyiz.
kardeşim, çevre bakanlıgının kontrolunde olan bı tıp tesıslerın bacaları ve cevreye etkılerı uzaktan sistem ıle kontrol edilir.Baglı oldugu ilin kontrolune bırakılmadan dırek ankaradan bakanlıktan izlenır, cezası varsa kesılır.Hassasıyet gösterecegız derken sermaye dusmanlıgı yapıyorsunuzOsb de olan agababalar da dısardan gelen sermayeyı hep engelledı, siz de onlara mı hizmet edıyorsunuz?Mısırın, pancarın kuruttugu yeraltı sularını bu tesısın kuyularına baglamanız da harika bır tespıt, tebrık ederim,buyuk oyunu bozmussunuz..????????????
Oltan Köleoğlu Biyokütle Enerji Tesisi sahibi Ertuğrul Doğan Trabzon'lu. Tayyip'in hemşehrisi..Yol, enerji, baraj vs alanlarda ihale alan firmalar hepsi karadenizli..Bunlardan yani karadenizliler devletten elini çektiği gün ülkemizin kurtuluşu olacaktır.