
Karaman, Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımlarından birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 4 bin dönüm (4 milyon metrekare) alana kurulacak Güneş Enerjisi Santrali (GES), yıllık 439 milyon kWh enerji üreterek 122 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak.
AA
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YEKA PROJELERİNDEN BİRİ KARAMAN’DA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 4 Şubat 2025’te düzenlenen Yenilenebilir Kaynak Alanları (YEKA GES) yarışmalarında bağlantı kapasitesi 200 megavat olan "G24-Karaman GES" projesi Pekintaş Group bünyesindeki Temmuz Güneş Enerji’ye tahsis edildi.Bu proje ile Karaman, yenilenebilir enerji alanında önemli bir merkez haline gelecek. Düzce’de üretilen yüksek yerlilik oranına sahip 500 bin güneş paneli bu santralde kullanılacak.KARAMAN GES NE KADAR ENERJİ ÜRETECEK?
Yıllık 439 milyon kWh elektrik üretimi sağlayacak.122 bin hanenin bir yıllık elektrik ihtiyacına eşdeğer enerji üretecek.204 bin 267 ton karbon salınımı engellenecek.KARAMAN GES NE ZAMAN ÜRETİME BAŞLAYACAK?
Santralde elektrik üretiminin 2026’nın ikinci yarısında başlaması planlanıyor.KARAMAN TÜRKİYE’NİN ENERJİ ÜSSÜ OLUYOR!
Schmid Pekintaş Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Olcay, Karaman GES’in Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımlarından biri olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:"4 bin dönüm araziye kurulacak santralde en son teknoloji yerli güneş panelleri kullanılacak. Yaklaşık 700 futbol sahası büyüklüğündeki bu proje, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı için kritik bir adım olacak."Karaman’ın enerji sektöründeki bu dev yatırımı, hem ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak hem de Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini artıracak.AA