Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, şehrin kültürel ve tarihi mirasına verdiği önemi bir kez daha ortaya koydu. Eşi Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz Çiçekli ile birlikte Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Cemil Tütüncü, Konya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. İlhan Koç, Konya Röleve ve Anıtlar Müdürü Gülgün Atalay, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç ve kurul üyelerini Karaman Kalesi ve tarihi Kavas Evi’nde ağırladı.
ADEM DEMİREL
YER SOFRASI VE KARAMAN MUTFAĞI TANITILDI
Tarihi Kavas Evi’nde yapılan incelemelerde, masa ve sandalyeler kaldırılarak geleneksel yer sofrası kuruldu. Misafirlere, Karaman mutfağının unutulmaya yüz tutmuş özgün lezzetleri sunuldu. Rıza Duru'nun 'Gelenekten Aşeneye Karaman Mutfağı' kitabında yer alan “Türkmen Sofrası” başlıklı menü, şehrin yemek kültürünü tanıtmayı amaçladı. Menüde şu lezzetler yer aldı:Toyga ÇorbasıEtli Et YemeğiMercimekli PilavKoyun YoğurduGıcıdıkBiber KurusuFasulye KurusuSuböreğiKuymak Not: Bu menüdeki yemek ve diğer ikramların tanıtımı ve fotoğrafları haberimizin en sonunda sizlere takdim edilmiştirVali Çiçekli, daha önceki görüşmemizde Karaman mutfağının yeterince temsil edilemediğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:“Karaman’a gelenlerin şehri temsil eden yemekleri tadabileceği bir mekân bulunmuyor. Çarşı mutfağında sadece sınırlı sayıda yemek sunuluyor. Oysa Rıza Duru’nun yazdığı ‘Gelenekten Aşeneye Karaman Mutfağı’ adlı kitaba göre Karaman mutfağına ait yaklaşık 130 yemek var. Bu yemeklerden yalnızca 10 tanesi çarşı mutfağında yer alıyor.Peki, ya geri kalan yemekler? Mesela hiç ayva dolması veya kayısı musakkası tattınız mı? Bu yemekler Karaman’a özgü lezzetler ve başka şehirlerde rastlanmıyor. Çünkü Karaman, 350 yıl boyunca bir beyliğe başkentlik yapmış bir şehir. Osmanlı’nın 600 yıl boyunca bir imparatorluk olarak hüküm sürdüğünü düşünürsek, 3,5 asır boyunca bir beyliğe başkentlik yapmak az bir şey değil.”
İLGİLİ HABER
Karaman beni beklemişKÜLTÜR VE TARİH PROJELERİNDE KARARLILIK
Vali Çiçekli’nin daha önce açıkladığı, Kavas Evi’nin Karaman mutfağını tanıtacak bir mekâna dönüştürülmesi hedefi bu etkinlikle somutlaşmaya başladı. Karaman Kalesi ve Kavas Evi’nde yapılan bu çalışmalar, şehrin turizm potansiyelini artırmak için atılan önemli bir adım olarak öne çıkıyor.İLGİLİ HABER
Karaman'da tarihi hamleKARAMAN’IN ÖZ DEĞERLERİ YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
“Karaman beni beklemiş. Bu şehirde her şey var ama ticari bir iklim eksik” ifadeleriyle tanımladığı vizyonunu hayata geçiren Vali Çiçekli, bu organizasyonla Karaman’ın kültürel mirasına olan bağlılığını bir kez daha gösterdi. Şehrin tarihi ve kültürel değerlerini canlandırmaya yönelik bu çaba, Karaman’ın tanıtımına büyük katkı sağlayacak.ADEM DEMİREL
Yıllardır Mülki İdarenin yetersizliğini belirten bir Karaman aşığı olarak Beklediğimiz VALİ'nin geldiğini düşünmek istiyorum. Valimize başarılar diliyorum.