
Açıklamada, kent genelinde 3 bin 317 sağlık çalışanının görev yaptığı ve toplamda 3 milyon muayene ile koruyucu sağlık hizmeti sunulduğu belirtildi.
HASTANELERDE 1,5 MİLYON HASTA TEDAVİ EDİLDİ
İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere kamu hastanelerinde 1,5 milyon tedavi uygulanmakta olup, bu hastaların 500 binden fazlasının acil servislerde sağlık hizmeti alındığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Nükleer Tıp Merkezinin faaliyete katılmasıyla, daha önce il dışına yönlendirilmesi gereken1.500 hastaların işlemleri Karaman’da gerçekleştirildiği vurgulandı.
Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında 24 bin ev ziyareti yapıldığı yaklaşık 8 bin vatandaşa sağlık hizmeti sunulduğu belirtilirken, Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri kapsamında ise 178 bin vatandaşın tedavi gördüğü aktarıldı. İmplant tedavisinin ilde uygulanmaya başlanmasıyla, diş tedavileri için hastaların il dışına gitmeleri büyük ölçüde azaldı.
1 MİLYON KİŞİYE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETİ
Birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında, 2024 yılı boyunca yaklaşık 1 milyon kişinin muayene edildiği, aile hekimleri ve sağlık personeli aracılığıyla 40 bin kişinin diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve çocuk gelişimci desteğini aldığı belirtildi. Toplum Sağlığı Merkezleri iş birliğiyle 70 bin kişide kanser taraması yapılırken, çeşitli bölgelerde toplamda 85 bin ücretsiz sağlık taramasının gerçekleştirildiği ifade edildi.
Tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında sigara bırakma polikliniklerinde 544 kişiye destek sağlandığı, diyabet, obezite, hipertansiyon ve kalp damarına yönelik 190 kişiye tarama yapıldığı ve erken teşhisle tedaviye başlandığı bildirildi.
112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ 31 BİN VAKAYA MÜDAHALE ETTİ
Acil sağlık hizmetleri kapsamında, 2024 yılı boyunca yaklaşık 31 bin vakaya ambulansın sevk edildiği, 22 binden fazla hastanelere nakledildiği belirtildi. Açıklamada, “Kentsel vakalara %96 oranında ilk 10 dakikada, kırsal vakalara ise %82 oranında ilk 30 dakikada ulaşarak hayati müdahaleleri zamanında çalışmaya özen gösterdik” denildi.
İl genelinde hasta sevklerinin azaltılması için düzenli olarak ASKOM toplantıları yapıldı, bu sayede sevk edilen hasta süreleri 2022'de 1.100 iken 2024 yılında 800'e kadar geriledi.
Vatandaşlarımızın sağlığı için gece gündüz demeden görev yapan sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmaları sayesinde kesintisiz bir şekilde sunulmuştur. Önümüzdeki dönemde de sağlık altyapımızı geliştirmeye ve hizmet kalitemizi yükseltmeye devam ederek, her bir vatandaşımıza eşit, hızlı ve nitelikli sağlık hizmeti sunmayı sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur denildi