1 Ekim 2008’te hayata geçirilen sosyal güvenlik reformu, memurlar için önemli bir emeklilik fırsatını doğurdu. Söz konusu değişiklikle beraber, kamuda memur olarak minimum 10 yıl fiilen görev yapmış olanlar, görevlerinden istifa etmesinin ardından emekli Sandığı kapsamında emekli olma imkânına sahip oldur. İlgili uygulama, özellikle memurluktan ayrılsa da, sigortalılık süresini tamamlamamış çalışanlar için büyük bir fırsat sağlıyor.
Bu imkândan yararlanmak isteyen kişilerin birtakım koşulları sağlaması gerektiği öğrenildi. Bu kapsamda, ilgililerin kamuda en az 10 yıl boyunca fiilen çalışmış olması en dikkat çeken şart olurken, bu süreye sadece aktif hizmet dönemi dahil olacak. Bu kapsamda; askerlik, aylıksız izin ya da fiili hizmet zammı gibi süreler dahil edilmeyecek.
1 EKİM 2008’DEN ÖNCE MEMUR OLANLAR İÇİN GEÇERLİ OLACAK
Bunun yanı sıra, emeklilik için gereken prim gün sayısını dışarıdan tamamlayabilmek isteyenlerin, görevden ayrıldıkları tarihten itibarıyla 6 ay içinde SGK’ya başvurmaları gerekecek. Bu sürede başvuru yapmayan kişiler bu haktan yararlanamayacak.
Yasal düzenleme yalnızca 1 Ekim 2008 öncesi memur olanlar için geçerli olacak. Bu tarihten sonra memur olanlar ise bu emeklilik sisteminden yararlanamayacak ve bunun yerine Bağ-Kur esaslarına göre emeklilik planlaması yapabilecek.
Bunun yanı sıra, kamudan disiplin suçu yüzünden ihraç edilen ya da memuriyet vasfını kaybeden kişiler de bu imkândan yararlanamayacak. Emekli maaşı almaya başlamış veya bir başka sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak iş hayatında yer alanlar da kapsam dışında kalacak.
HABER MERKEZİ