Emeklilik sisteminde köklü bir reform yapılması yerine yıllardır "en düşük aylık" uygulamasını devam ederken, bu sistemde, prim günü fazla olan ile az olan emekli aynı düşük maaşı alabiliyor.
Şu an en düşük emekli maaşı 14 bin 469 lira ve bu tutar açlık sınırının (25 bin 092 lira) ve asgari ücretin (22 bin 104 lira) oldukça altında seyrediyor. Birçok emeklinin kök maaşı ise bu rakamın da çok altında kalırken, bu tutar 7-8 bin lira bandında kaldığı görülüyor.
2008 yılından sonra emekli olan vatandaşlar için düşük aylık bağlama oranları yüzünden kök aylıklar 9 bin liranın altına inebiliyor. TÜİK’in kamuoyuyla paylaştığı 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15,09; 6 aylık tahmini yüzde 17 bandındaki artışa karşın pek çok emeklinin kök aylığı düşük kaldığı için temmuz ayında zam alamayacak ve mevcut maaşı almayı sürdürecek.
HÜKÜMETİN YASAL BİR DÜZENLEME YAPMASI BEKLENİYOR
Zam alabilmek için kök aylığın en az 12 bin 367 lira olması gerekirken, bu sınırın altındaki vatandaşlar için temmuz ayında maaşlara zam yapılmaması halinde “sıfır zam” riski oluştu. Hükümetin temmuz ayında en düşük emekli maaşına tekrar zam yapması amacıyla yasal düzenleme yapacağı düşünülüyor.
Şu anda en düşük SSK emeklisi maaşı 15 bin 781 lira, emekli sandığı maaşı 16 bin 532 lira ve ortalama memur emeklisi aylığı 20 bin 554 lira seviyesinde seyretse de, bu maaşlar da açlık sınırının ve asgari ücretin gerisinde kalıyor. Milyonlarca emekli bu düşük ücretlilerle ay sonunu getirmekte zorlanıyor.
HABER MERKEZİ