
İLGİLİ HABER
Âşık Şemi'nin "Gazel" türündeki eseriİLGİLİ HABER
Âşık Şem'i artık Gazete Anadolu'daAkademik Sayfalar dergisinden edindiğimiz bilgilere göre, Âşık edebiyatının zirveye ulaştığı 19. yüzyılda, halk şairleri hem divan şiirinden etkilenmiş hem de kendi geleneklerini koruyarak güçlü eserler ortaya koymuşlardır. İşte bu dönemin en önemli âşıklarından biri de Konya’nın yetiştirdiği büyük sanatçılardan Âşık Şem’î’dir.
ÂŞIK ŞEM'İ GAZETE ANADOLU'DA
Bundan sonra aynı yerde Şemi bu işin husulüne dair bir şükrane olarak bu koşmayı söylüyor.
Şükür, yezdane matlabı cayidil haberlendi Rakibi na sezalar duyup belki kederlendi Aşıkı biçarenin halin elbet bilip câna Atfı rahmetlige sayeste tam seferlendi Daruyı aşk çünkü likayı dilberde ayan Ziri reber oldu enfası rakıd sahap Asa Açıldı şemsi taban bu şemi zare siperlendi
bundan sonra Şemi ahbabların ricaları ile bu işe yar- dımı olan beş nayzen Niyazi dedeyi kasdederek bu divanı söyledi.
Kapanmış kare bahtımı hamdülillah, girdigar açtı Mete-i aşkımın dilde rayicin Hünkar açtı Lisani haptetdi şiddeti sitadan çille-i gam Piyam verdi gülden bülbülün taptın bahar aştı Beraber oldu buişe memur Ferhat’la Şirin Sanurlar bilmeyenler tişe-i Ferhat yar açtı Yemin olsun cihanda Cenneti Alaya girdim ben Elinde sathesar miftahı zerrinle hazinedar açtı Bu bir fırsat Azımdir dahi belki ele girmez Yetiş dâmeni pos eyle şahın ruzigar açtı Muhabbet ateşinden derdimend Şemi fitil almış Görünce şevkını pervaneler berrüba açtı
Yukarda beraber oldu bu işe memur Ferhat’la Şirin misrai Niyazi dede ile alilesine, ve son misradaki
"Pervaneter berrübal açtı, cümleside vefakår ahbab- larına telmihdir. İşte Şeminin ben irticall, hemde nezih üslûbuda hayran olmamak kabli değildir.
1223 1808 Nisan ayının sonlarında o vaktın Ade- tince tantanalı bir nişan törenine başlandı. Kız ve oğlan evi tarafı kadınlar süslü kıyafetlerle o vakit Adet ve tabirince Gelis geziyorlardı. Bu gelis alayı nişan için komşu ve tanışık kadınları nişana davet- ci gezerlerdi.
Bir Perşembe günü gelis alayı Şeminin hanesin- de toplandı. Dışarda davul zurna içeride def ve mani sesleri arasında hazırlanan şeker, şerbet takımları zavraklar ipek kıraplar ve enva î çiçek demetleri ve telli işlemelerle rengarenk süslendi.
Ayrıca süslenmiş beş sini ve on iki zavrak şer- bet davul önde olduğu halde kız evine doğru yol- landılar. Beyaz hümayun örtülü yüzlerce kadın baş- larında süslü siniler ellerinde birer çelenk gibi süslü zavraklarla kız evine vardılar
Kız evinde hazır bekleyen kadınlar def ve mani- lerle karşılayarak şerbet alayı İçeri alındı. Kız evi- nin önü davetlilerden başka binlerce seyirci ile dolu idi.
Erkek misafirler, Hacı Hoca yüzlerce kişi ayrı ayrı odalarda dolulardı.
Konya’nın o vakitki adetince bu gibi derneklere yir- mi beş yaşlarını geçmeyenler erkek dişi gençler da- vet edilmezlerdi. Bu hengâmda Şemi boydaş ve ah- bablarıyla birlikte yine ahbablarından birinin evin- de sazlı sözlu toplanmışlardı.
(Devamı var)
