Yuh Artık!

TAKİP ET

Divle Peynirini hala Konya olarak yazanlar cahil değildir nedir?

Ulusal ’da bir makaleye gözüm takıldı. Odatv.com’da Salih Seçkin Sevinç ülkemizdeki lezzetler ve peynirleri kaleme almış, Gayet güzel, bilgilendirme amaçlı. Ne var ki, ülke insanımızı aydınlatacak olan bu yazıda cehalet, bilgisizliğin izlerini rastladık. Divle Obruk peynirini Konya olarak yazmasının her halde hiçbir mazereti olmaz, olsa olsa  ‘Dünya’dan bir haber, cahillik olur.’
1989 yılında il olan Karaman’ı, üzerinden tam 33 yıl geçmesine rağmen hala Divle Peyniri-Konya diye yazan şahıs, yazıda Karaman’ın Ayrancı ilçesi diye bahsetmesine rağmen, Konya olarak başlıkta geçmesine anlam veremedim. Bu bir hata mı, yoksa cehalet mi?
O yazıyı paylaşıyorum.
Bir kez yiyen tadından vazgeçemez... Küflenmesi neye işaret
Peynir, bence sütün en güzel hali…
Artun Ünsal’a göre “Sütün Uyuması”.
Üstünde yaşadığımız topraklar, geniş meraları sayesinde hem süt kalitesi, hem de onunla üretilen peynir bakımından çok zengin bir coğrafya. Öyle ki, her yörenin ayrı lezzette mutlaka bir peyniri var. 
Peynirde Hollanda, İsviçre veya bir Fransa kadar dünyaya pazarlama başarımız düşük olsa da, Türkiye açıkçası bir peynir cenneti. Bu topraklarda Erzincan tulumu, Ezine beyazı, Konya küflüsü, Kars kaşarı… Sayısız yörede, sayısız lezzette, her damak tadına uygun peynir üretiliyor.
Yine de bu güzel peynirlerimiz bir Hollanda Gouda’sı, bir İtalyan Parmesan’ı kadar dünya arenasında bilinmez.
Hayvan yem fiyatları arttıkça, hayvan yetiştiricilerinin artık süt yemi peşinde koşmaktansa ellerindeki hayvanları kesime gönderdikleri/gönderecekleri haberlerini gördükçe içim acıyor. Umarım ülke olarak bu zor zamanları bir an evvel geride bırakırız. Kutsal üçleme “Peynir, ekmek, zeytin.” bu topraklarda herkesin, kolayca erişebildiği, lüks olmayan temel gıda maddeleri olmaya devam eder. 
Bu hafta size Türkiye’deki en favori peynirlerimi listelemek istedim. Sizin favori peynirlerinizi de öğrenmek isterim. 
İyi pazarlar.
DİVLE OBRUK - KONYA
Onun tadını bilenler bilir ve bir kez yiyen de ondan asla vazgeçemez. Sezonluk bir peynirdir. Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlı Divle Köyü’nün yaklaşık 1 km güneyinde bulunan bir mağarada yetişen peyniri özel yapan bu mağaranın özel iklimidir. Mayıs ve Haziran aylarında üretilerek olgunlaşmak üzere mağaraya konan bu özel peynirler 4-5 aylık olgunlaşma sürecinden sonra Ekim ayında satışa çıkar. Bu sebeple üretim sadece bu mağaranın peyniri olgunlaştırması ile sınırlıdır. Üretimin kısıtlı olması nedeni ile genellikle 2-3 ay içerisinde de tükenir. Piyasada Divle Obruk peyniri ismi ile satılan fakat asla orijinali olmayan bir sürü peynir mevcut.