YEMDE ZEHİR TESBİTİ

TAKİP ET

Yemi hayvanlarına yediren Osman Arıkan 19 adet büyükbaş hayvanının zehirlenerek öldüğünü raporlarla tesbit ettirdi


İlimizde üretim yapan bir yem fabrikasının ürettiği yemlerde zehir içeren bulgulara rastlandı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Konya Müdürlüğüne gönderilen hayvcan yemlerinde organik fosforlu insektisit tesbit edilirken, ölen hayvanların karacigerinde , hepatik dejenerasyon  ğu raporlarla beldi. İlimizde hayvancılıkla uğraşan Osman Arıkan' büyükbaş hayvanlarının ardı, ardına telef olmasından sonra, yemden şüphelenerek, ilimizde üretilen bir yem fabrikasının ürünleriiçin tahlil istedi ve yetkililer huzurunda kapalı çuvallardan alınan yem numuneleri, Karaman Tarım İl Müdürlüğü aracılıgıyla, Konya Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü müdürlüğüne gönderildi. Ölen hayvanların otopsileri yapıldı ve karaciğerde hemorojik odaklara rastlandı.

RAPOR TÜYLER ÜRPERTİCİ

Konya Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü müdürlüğü gönderilen  sığıra ait iç organlar, et ve yem örneklerini muayene etti ve bulguları resmi bir yazı ile bildirdi. Raporun muayeneler ve sonuçları şu şekilde:

Toksoloji laboratuvarı:Karaciğer,böbrek,mide içeriği, yem ve ette organik fosforlu insektisit ve organik klorlu insektisit varlığı yönünden analizleri yapıldı.YEMDE VE MİDE İÇERİĞİNDE ORGANİK FOSFORLU İNSEKTİSİT  tesbit edildi.

Pataloji Laboratuvarı:Karaciğerde Hepotositlerde Dejenerasyon gözlendi.

Patolik Sonuç:Hepatik Dejenerasyon

Doç.Dr. Ferhan Nizamlıoğlu, Dr.Ertan Oruç ve Müdür Vekili Hasan Gözün raporu imzalayarak, sonuçları bildirdi.

Toksikoloji Labarotuvar şefliğinin raporunda ise , analizlernde Aflotoksin B1, B2,G1 ve G2 tesbit edildi ve 15 ppb Aflatoksin B1 tesbit edildiği onaylandı.

ARIKAN:"BAŞKA HAYVANLAR ÖLMESİN"

İlimizde üretilen A.Y  kullandığı için 19 adet büyükbaş hayvanını öldüğünü belirten Osman Arıkan:"Yemde resmen zehir tesbit edilmiştir ve benim hayvanlarım bu yemden ölmüştür. Ben başka hayvanların ölmesini istemiyorum, ben zararını gördüm, başka insanlar mağdur olmasın istiyorum.Bu yem hala üretiliyor, hala satılıyor.Bu tabi sadece benimle sınırlı değil, araştırıldığı anda kimin ne hayvanının öldüğü ortaya çıkacaktır. Hakkımı arıyorum, sonuna arayacağm.Elimde hiç açılmamış A.Y Firmasın ait yemler var, yeniden tahlil istedim. Türkiye'nin en gelişmiş laboratuvarında bu tahlilin yapılmasını istiyorum ve o yemde zehir ğu bir kez daha kanıtlanır.Burada büyük biroyun oynanıyor ve bu oyunun içerisinde larla ilgili elimde belgeler var, onlarıda savcılığa sunacağım.Firma güçlü ğu için rapor bile değiştirtti" iddalarında bulundu.

FİRMAYA HACİZ KONULDU

Bu arada mağdur ve 19 hayvanını zehirli yem iyle kaybeden Osman Arıkan, mahkeme kararı ile A.Y firmasının gayrımenkulleri üzerine ihtiyşatı haciz kararı  koydurduğunu söyledi ve haciz koyma evraklarını gösterdi.