Yatırım merkezi "Karaman"

TAKİP ET

1. Yerleşim (Anadolu'nun Merkezi)

Kara ve Demiryolu ile 3 saat içerisinde 15 Milyon kişiye ulaşabilme imkanı.
Türkiye'nin en çok nüfusa sahip ilk 10 ilinden 6'sının merkezinde.
2. Gelişmiş Gıda Endüstrisi (Gıda Başkenti)

Ülkemizdeki bisküvi, gofret, kek ürünlerinin yaklaşık %35'i Karaman'da üretilmektedir.
Türkiye'de üretilen  ve ihraç edilen bulgurun önemli bir bölümü Karaman'da üretilmektedir.
3. Ulaşım-Demiryolları (Yüksek Hızlı Tren)

Hızlı tren seferleri Konya-Karaman arasında başlamıştır.Karaman'ın hızlı tren ağına bağlanması ile özellikle Ankara ve İstanbul ile olan mesafeler azalmıştır.
4. Ulaşım Havayolları (Karaman Havaalanı)

Karaman Havalimanı Ulusal Yatırım Programında yer almakta olup, süreç devam etmektedir. Sudurağı Beldesi mevkiine 378 bin ha üzerinde planlanan yeni havalimanı Karaman İl merkezine yaklaşık 20 km, Konya’nın Ereğli ilçe merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta olacaktır.
5. Ulaşım-Karayolları (Modern Karayolları)

Karaman, karayolları ve demiryolu sayesinde Türkiye' nin en büyük limanı Mersin Limanı' na 2 saat mesafededir.
6. Karaman Lojistik Merkezi

OSB içerisinde yükleme, boşaltma, konteyner stok ve gümrük faaliyetleri için 400 dönüm arazi üzerinde Karaman OSB Yük Terminali oluşturulması projesi mevcuttur.Demiryolu Lojistik Merkezi ile mallar çok daha kısa sürede güvenle Mersin Limanı'na ulaştırılabilecektir.
7. Serbest Bölge

Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 2 milyon m2 alanın Serbest Bölge ilan edilmesi için gereken imar düzenleme çalışmaları, fizibilite etüdü, şirket kuruluşu ve diğer çalışmalar yapılmıştır. Süreç devam etmektedir.
8. İhracat Odaklı Sanayi

Karaman kişi başına düşen ihracat miktarında Türkiye'de üst sıralardadır.
Karaman' dan yaklaşık 160 ülkeye ihracat yapılmaktadır.
9. Altyapısı Hazır Organize Sanayi Bölgesi (Karaman Organize Sanayi Bölgesi)

Doğalgaz, elektrik, su, internet, kanalizayon altyapıları yatırım için hazır durumdadır.
10. Düşük Deprem Riski

Türkiye' de deprem riski en az olan il Karaman'dır.
11. Geleceğin Enerji Başkenti

Türkiye'de Güneş radyasyon değeri en yüksek olan il Karaman'dır.
12. Meyve İşleme Yatırımları İçin İdeal Bölge (Elma Başkenti Karaman)

Sertifikalı elma ağaç sayısı bakımından ülkemizde 1. sırada...
Karaman, elma üretim miktarında ise sıralaması iklim koşullarına göre her yıl değişmekle birlikte Türkiye'de ilk 3 sıradadır.
13. Üniversite ve İş Gücü (Gelişen, Yenilikçi Üniversite, Nitelikli İşgücü)

11 Fakülte, 2 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu ve 3 Enstitü.17.000 öğrencisi ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ilin nitelikli işgücüne kaynak sağlamaktadır.
14. Teşvikler (Teşvik Sisteminde 3. Bölge)

Karaman komşu iller dikkate alındığında teşvik sisteminde önemli avantaja sahiptir. Antalya 1.Bölge, Konya 2.Bölge desteklerinden yararlanır iken Karaman 3. Bölge desteklerinden yararlanmaktadır.
Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler ilçelerinde yapılacak yatırımlar 4.bölge desteklerinden yararlanma imkanına sahiptir.
15. Uygun İklim Koşulları

Yatırıma ve farklı tarımsal ürün çeşitliliğine uygun iklim koşulları mevcuttur.
16. Tarım ve Hayvancılık Üssü (Bereketli Topraklar)

Bereketli topraklara sahip Karaman' da,  tarıma dayalı sanayi ön plandadır. Karaman İç Anadolu Bölgesi'nde hububat, bakliyat üretimi ve ticareti konusunda en önemli merkezlerden biridir. Karaman tarımsal üretimde öncü şehirdir.
17. Gelişen Turizm Sektörü

Tarihi, doğası ile keşfedilmemiş bir turizm potansiyeli.
18. Teknokent (Üniversite Sanayi İşbirliği)

Teknokent yönetici şirket kurulmuş, teknokent alanı belirlenmiş ve arsa devri yapılmıştır.Karaman Teknopark'a ilişkin; süreç ve çalışmalar devam etmektedir.
19. Gıda Makineleri Sektörü

Gıda İmalat Sanayi ; ambalaj, hammadde, makine gibi çeşitli sektörleri tetiklemiş ve Karaman kendisine yetebilen bir gıda şehri konumuna gelmiştir.Karaman' da Gıda Makineleri sektörü, 20+ işletme ile tüm sektörler içerisinde gıda imalat sektöründen sonra en önemli 2. sektördür.
20. Yatırıma Uygun ve Tarıma Elverişli Düz Alanlar 

İlimiz coğrafi özellikleri itibariyle geniş düz arazilere sahiptir. Arazi özelliklerimiz yatırımcıların önceliklerinden olan uygun arazi şartlarını karşılayabilecek niteliktedir.Karaman Ovası tarımsal ürünlerin yetiştiği çok geniş düz alanlara sahiptir. İl arazilerinin yaklaşık %40 'ında tarım yapılmaktadır. 
21. Su Kaynakları 

Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yeşildere Barajı'na yaklaşık 5 km mesafede, Ayrancı Barajı' na ise 30 km mesafededir.Karaman sınırları içerisinde Dünya'nın ve Türkiye' nin en önemli ve en büyük barajlarından olan Ermenek Barajı bulunmaktadır. 
22. Hollanda İle Güçlü Bağ ve Flemenkçe Kapasitesi 

Hollanda' da yaklaşık 60 bin Karamanlı yaşamaktadır.Karaman ve Hollanda arasında güçlü ekonomik ve kültürel bağlar oluşmuştur.2003-2020 yılları arasında Türkiye' ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülke yaklaşık 35 Milyar $ ve % 15,9' luk pay ile Hollanda'dır. 
23. Gelişen Sosyal ve Kültürel Hayat  

Yeni 15.000 kişilik Karaman şehir stadyumu inşaatı devam etmektedir. Yeni 2500 kişilik merkez spor salonu inşaatı tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Alışveriş Merkezi, Fuar ve Kongre Merkezi, Kültür Merkezi gibi sosyal hayata yönelik alanlar mevcuttur. Çok sayıda fuar, tiyatro, konferans gibi etkinliklere ev sahipliği yapılmaktadır. 
24. Eğitim Merkezi 

Karaman ilköğretim ve ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısında Türkiye ortalamalarından daha iyi konumdadır. Karaman, tam zamanlı eğitime geçişte  Türkiye sıralamasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 17 bin civarında öğrencisi, lisans, önlisans ve lisansüstü 200'e yakın program sayısıyla ülkemizin önemli kurumları arasında yer almaktadır. Geniş yerleşkesinde uluslararası standartlarda laboratuvarları ve konferans salonları, sosyal ve sportif tesisleri, özellikle Türk dili, gıda ve tarım ile enerji alanında Türk yükseköğrenimine önemli katkılar sunmayı amaçlamaktadır. 
25. Karaman 2. Organize Sanayi Bölgesi 

İlimizdeki sanayi yatırım taleplerini karşılamak üzere yaklaşık 194 hektarlık alanda 2. OSB kurulmasına yönelik süreç sonucunda bölge 2021 yılında tüzel kişilik kazanmıştır.Karaman'ın sanayi şehri unvanını güçlendirecek olan Bölge, aktif bir şekilde faaliyet göstermeye başladığında Ülkemiz ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır.
26. TÜİK İllerde Yaşam Endeksi Çalışması 

Bu çalışma TÜİK tarafından ilk defa 2016 yılında yayımlanmıştır. Karaman "İllerde Yaşam Endeksi çalışmasında 81 il arasından 25. İl olmuştur.
İllerde Yaşam Endeksi çalışması, birey yaşamı üzerinde büyük etkisi olan konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam, yaşam memnuniyeti boyutları altında toplam 41 göstergeyi kapsamaktadır.
Karaman Yatırım Yeri Avantajları

Hammadde: Yoğun tarım ve hayvancılık kaynaklı potansiyel hammaddeler buna ilave olarak yoğun maden ve yenilenebilir enerji potansiyeli.
Ulaştırma, Pazarlama ve Taşıma: Karaman karayolu ile 3 saat içinde 15 milyon kişiye ulaşabilme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca demiryolu yük taşımacılığı ile Konya, Adana, Mersin, Eskişehir, Ankara, Kocaeli, Adapazarı, İstanbul ulaşımı yapılabilmektedir.Deniz yolu ile 230 km mesafede Mersin limanından ürün satışı ve hammadde tedariği avantajı sağlamaktadır. 
Arsa: Mevcut OSB ve süreci devam eden 2.OSB. -Türkiye'de deprem riski en düşük il 
İşgücü: 1 saat mesafede Konya'da 5 olmak üzere Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile 6 üniversitede toplam 100.000 üzerinde nitelikli işgücü.
Enerji ve Yakıt: Ilıman iklimi, GSR ve güneşlenme süresi ile Türkiye' de 1. sırada. Firmaların kendi enerjilerini  üretme imkanı.
Su : OSB' ye yaklaşık 5 km uzaklıkta Yeşildere Barajı
Tedarikçi ve Yan Sanayi: Karaman ve 1 saat mesafede Konya 'da her türlü yan sanayi kuruluşu ile Mersin limanı kanalından dünya pazarına ulaşma imkanı 
Doğa ve İklim: Ilıman, güneşli nem bakımından kuru. 
Teşvikler: Teşvik edilecek iller arasında 3. bölgede, Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler ilçelerine yapılacak yatırımlarda 4.bölge teşvikleri mevcuttur.