Turizm beldelerinin göz bebeği oldu - Yerin altından çıkan taş simetriği ile dikkat çekiyor–Karaman

TAKİP ET

Günümüzde de kullanımı hala devam eden 'Kasaba Taşı' özellikle turistik bölgelerden yoğun talep görüyor

Karaman’ın Kazımkarabekir ve Karaman’a merkeze bağlı Yollarbaşı köyünde yerin 1 – 1,5 metre altından çıkartılan taş yapı malzemesi olarak kullanılabiliyor. Doğal özelliği itibariyle tabaka tabaka düz yassı katmanlar halinde çıkartılıyor. Ayrıca bölge halkının tuğla ve briket gibi duvar materyali yerine geçmişte kullandıkları ilk materyaller arasında karşımıza çıkıyor. Bu taşın çıkartılma işlemi, bölge insanının yine geçmiş dönemlerdeki ön önemli geçim kaynaklarından biri olarak biliniyor. Günümüzde de kullanımı hala devam eden “Kasaba Taşı” özellikle turistik bölgelerden yoğun talep görüyor. 
Toprak altında yumuşak ve kırılgan yapıya sahip olan taş havayla temas edince daha sert bir hal alıyor. Taşın kalınlığının 5 ile 10 santimetre arasında değiştiğini büyük parçalar halinde ve sadece insan gücüyle çıkarılıyor. 
Yer altında çıkarılan taş işlenebilir derecede yumuşakken hava ile temas ettikten sonra sertleşmeye başlıyor. Taş yıllar geçtikçe deforme olacağı yerde iyiden iyiye sertleşiyor. Kazımkarabekir’de ve Yollarbaşın’da bulunan bir çok evde ve bahçede bu taşlar yapı malzemesi olarak kullanılıyor.
Şu anda bölgede tarihi 250 yıl öncesine dayanan evlerde bu taşların kullanıldığı gibi Karamanoğlu ve Selçuklu dönemine ait eserlerde de bu malzeme kullanılmış.
1960'lı yıllara kadar vatandaşlar, bu taşı yer altından çıkararak önemli gelir elde etmişler. Ancak yurt dışına işçi olarak gidilmesinin ve tuğla ile briketin çoğalmasından sonrada talep iyice azalmış. Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde ve turizm bölgelerinde belediyelerin ve özel sektörün park, bahçe ile çevre düzenlemesine verdikleri önemden dolayı bu taşa olan talep yeniden artmaya başladı. ''Kasaba taşı'' ile inşa edilen yapıların estetik açıdan daha hoş göründüğü de ortak kanaatler arasında yer alıyor.