Topraklılara toprak!

TAKİP ET

Toprak dağıtım projesi ile köylerde atıl olan, Hazine arazilerini üretime kazandırma maksatı ile köylerde yaşayan toprağı olmayan ya da az olan çiftçileri toprak sahibi yaparak üretime destek olunması amaçlandı.

Kazımkarabekir’de Toprak dağıtım projesinin kötüye kullanıldığı yönünde iddialar gündeme gelmeye başladı.
İddialar üzerine Kazımkarabekir’de bir vatandaş bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “ Ben 2-3 gündür ihaleye gidiyorum, şunu söylemek istiyorum;  biz bunu birkaç senedir devletimizin topraksız çiftçilerimizi topraklandırma projesi adı altında gereken yerlere başvurularımızı yaptık.
Birkaç senedir de, başvurularımızın sonucunu bekliyoruz.  Biz ihaleye gittiğimizde karşılaştığımız manzarada ihale salonunun girişine kocaman ‘Topraksız Çiftçilerimizi Topraklandırma’ diye yazmışlar.
Kazımkarabekir’deki birkaç büyük zengin tarladan anlıyor musunuz bilmiyorum ama tarlanın dönümü şu an Kasaba da 1000 ile 3000 TL arası kiraya veriliyor. Zenginler 40 bin TL’ ye 50 bin TL’ye 10 dönüm yeri alıp fiyatını 600 bin TL’ye veya 700 bin TL’ye kadar çıkartıyorlar. Şimdi buna topraksız Çiftçi, fakir adam napsın. Cebinde 20 bin veya 30 bin TL parası olsa dahi ihale de toprak alamıyor. Şimdi isim vermek ne kadar doğru bilmiyorum ama ihaleden bazı kişiler toprakları elini kaldırıp 300 bin veya 500 bin TL’ye alıp alıp çıkıyor. Aldıktan sonra da “En Büyük Kral Benim Benden Başka Bu Toprakları Kimse Alamaz” diyor, bu durumda topraksız çiftçinin zoruna gidiyor. Devletimizden bu konuyu araştırmasını istiyorum. Bu proje topraksız çiftçiler için ama 1000 dönüm yer eken insanlar bu toprakları satın alıyor.
Mesela ben kendimden bir örnek vereyim, Benim aile büyüklerimden kalma yeri Kazımkarabekir’de bir zengin aile ihaleye girip 275 bin TL vererek toprağımızı satın aldı. Kimse benim önümde duramaz deyip resmen her yeri silip süpürdüler.
Benim gördüğüm manzara, zenginler ihale salonunu mesken tutmuş. Zenginler kimseye ne yer nede başka bir şey veriyorlar, bütün toprakları alıp alıp gidiyorlar. Zaten adamın 2000 bin dönüm yeri var, bizim bir karış bile yerimiz yok,  biz de burada toprak sahibi olabilir miyiz diye uğraşıyoruz.
Burada toprak sahibi olamayan vatandaşlara hiçbir hak tanınmıyor, çok büyük haksızlıklar dönüyor. 15 dönüm yerin kirası hiç 600 bin TL olur mu? Oraya durumu olmayan insanların ayak basma ihtimal sıfır. Kazımkarabekir’deki bu duruma devletimizden çözüm bulmasını rica ediyoruz.”