
TBMM'deki "Veriden Karara Ulusal Yapay Zeka Zirvesi" kapsamında oturumlar düzenledi
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez: - "Arzum şu; Türkiye'ye özgü bir model olsun. Yapay zeka konusunda üç temel yaklaşım var. ABD'nin, AB'nin ve Çin'in yaklaşımı. Biz bunların iyi yanlarını, bize uyan yanlarını alacağız"
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, yapay zekaya ilişkin Arzum şu; Türkiye'ye özgü bir model olsun. Yapay zeka konusunda üç temel yaklaşım var. ABD'nin, AB'nin ve Çin'in yaklaşımı. Biz bunların iyi yanlarını, bize uyan yanlarını alacağız. dedi.
Meclis'te düzenlenen Veriden Karara Ulusal Yapay Zeka Zirvesi kapsamında oturumlar gerçekleştirildi.
Yapay Zeka Hayatımızı Nasıl Değiştirecek? Yapay Zekaya Dair Gelecek Senaryoları başlıklı oturumda konuşan Beyin cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, Türkiye'de yapay zeka üniversitesi kurulması gerektiğini söyledi.
Bu önerisini ilgili birimlerle paylaştığını aktaran Aydın, düşüncenin kaydedilebildiği bir dönemin yaşandığını, bilimin çok hızlı ilerlediğini dile getirdi.
NASA projelerine değinen Aydın, Yeni şartlarda yaşayabilecek yeni insan türü üretiliyor. Biz, şu an fıtri insan türünün son nesliyiz. İnorganik insan üretme peşindeler. 2050 yılında Mars gezegeninin şartlarına uygun 1 milyon yeni insan türü üretilmeye çalışılıyor. ifadesini kullandı.
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Kurucusu Halil Aksu, zaman içerisinde iş ortamları ile mesleklerin değişeceğini, herkesin yapay zeka ile yaşamayı öğrenmek durumunda kalacağını, bu nedenle yapay zekanın öğrenilmesi için gayret edilmesi gerektiğini belirtti.
Turkcell Yapay Zeka Direktörü Yusuf Yiğit, yapay zeka alanında Çin ve ABD'deki çalışmalara değinerek, Türkiye'nin bu alanda oyuncu olması gerektiğini belirtti.
- Yapay Zekada Hukuki Çerçeve ve Etik Düzenlemeler
Yapay zekada hukuki çerçeve ve etik düzenlemeler oturumunda konuşan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Eylem Aksoy Retornaz, yapay zekada en önemli etik ilkeyi insan haklarına saygılı ve insan odaklı olma şeklinde nitelendirerek, yapay zekanın insanlığın yararını gözetmesi gerektiğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiye Yücedağ, yapay zekanın sorumluluğu meselesinin en dikkati çeken konu olduğunu ifade ederek, Avrupa Birliği'nde de son zamanlarda bu bağlamda düzenlemelerin hız kazandığını belirtti. Yücedağ, yapay zeka uygulamalarının mahremiyet odaklı bir bakış açısıyla geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Uzmanı Çiğdem Akın, Avrupa Birliği Yapay Zeka Tüzüğü'nün 27 ülkeyi doğrudan etkileyen önemli bir düzenleme olduğunu ve Türkiye'nin AB'ye katılım süreci kapsamında da önem taşıdığını belirtti. Akın, AB'nin, Çin ile ABD karşısında bireyleri koruyan, etik ve güvenilir bir dijital pazar sunmayı hedeflediğini de ifade etti.
- Yapay Zekanın İşgücü Piyasasındaki Etkileri ve Sektörel Uygulamaları
Yapay Zekanın İşgücü Piyasasındaki Etkileri ve Sektörel Uygulamaları başlıklı oturumda konuşan İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Özdemir, yapay zekanın diğer teknolojik gelişmelerden farklı olarak hayatın tüm alanlarını etkilemeye başladığını anlattı.
Yapay zekanın kimilerince öcü, kimilerince de geçici bir heyecan olarak görüldüğünü anlatan Özdemir, Muhtemelen ikisi de değil ama ikisinin ortasında bir yerde gerçekleşecek gibi gözüküyor. Tüm teknolojik gelişmeler, bazı meslekleri ortadan kaldırmıştır ama bununla beraber yeni meslekler ortaya çıkarmıştır. Yapay zekada da muhtemelen öyle olacak. dedi.
Özdemir, Türkiye'de yapay zekayı en çok kullanan işletmelerin, 50'den fazla çalışana sahip işletmeler olduğuna dikkati çekti.
İstanbul Üniversitesi Fizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Onur Kahya, yapay zekayla ilgili gelecek senaryolarına değinerek, yapay zekanın her insanın yaptığı işi daha iyi yapacak seviyeye gelebileceğine yönelik fikirler olduğuna işaret etti.
Kahya, yapay zeka ile ilgili Türkiye'nin yapabileceği çalışmalar hakkında önerilerde bulunarak, Bizim belli alanlara odaklanıp, bu dronlar olabilir, enerjimizi orada harcamamız gerektiğini; daha odaklı, daha hedef merkezli bir şekilde bir strateji gütmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yoksa ABD'nin 10 yılda yakaladığını biz ne kadar sürede ve ne kadar parayla yakalarız emin değilim. diye konuştu.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Ahmed Hassan, yapay zekanın meslekler üzerindeki etkilerine değinerek, bu teknolojiyle bazı mesleklerin kaybolabileceği gibi yeni mesleklerin oluşacağını kaydetti.
Sabancı Üniversitesi Dijital Dönüşüm Direktörü Dr. Emre Sert, üniversite olarak dijital okuryazarlığa yönelik eğitimler, projeler ve uygulamalar planladıklarını anlattı.
- Yapay Zeka Ekosistemi
Yapay Zeka Ekosistemi başlıklı oturumda konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, yapay zekanın bu yüzyıldaki en önemli buluşlardan biri olduğunu söyledi. Veri egemenliğine dikkati çeken Özbilgin, Türkiye'nin veri egemenliğine nasıl ve hangi koşullarda sahip olacağının tartışılması gerektiğini belirtti.
Huawei Türkiye Ar-Ge Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı He Ming, yapay zeka konusunda en önemli şeyin eğitim olduğuna dikkati çekerek, son 3 yılda üniversitelerde yapay zeka kursları düzenlediklerini, öğrencilere staj imkanı sunduklarını ve girişimcilere eğitim verdiklerini dile getirdi.
Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalış, Türkiye'deki üniversitelerde bilgisayar mühendisliğinin yanı sıra yazılım mühendisliğine de önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Yapay zeka girişimcisi Barış Karakullukçu, yapay zeka ile ilgili çalışmaların merkezinde insanın yer alması, etik kurallar içerisinde hareket edilmesi ve risklerin düzgün bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, yapay zekaya adapte olanların, adapte olmayanların işlerini elinden alacağını; bu nedenle insan kaynağının bu yeni döneme alışması gerektiğini kaydetti.
- Verimli ve üretken vakit geçirdik
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Dönmez, Zirve'nin kapanışında yaptığı konuşmada, çok verimli bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.
Yapay zeka konusuyla yakından ilgilendiğini vurgulayan Dönmez, teknolojinin çok hızlı geliştiğini, dinamik bir süreç içerisinde olunduğunu aktardı.
Dönmez, Komisyon raporunun yazım sürecinin devam ettiğini ifade ederek, bu çalışmaların bu alanda bir başlangıç olduğunu ve ileriki yıllarda bu yöndeki çalışmaların sürdürüleceğini dile getirdi.
Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Dönmez, Biz burada halkın Meclisini halka, bu işe inananlara, gönül veren uzmanlara, hocalarımıza açmak istedik. Verimli ve üretken vakit geçirdik. diye konuştu.
Türkiye'de yapay zeka alanındaki çalışmalara değinen Dönmez, Arzum şu; Türkiye'ye özgü bir model olsun. Yapay zeka konusunda üç temel yaklaşım var. Yapılan konuşmalardan da bu çıkıyor zaten. ABD'nin, AB'nin ve Çin'in yaklaşımı. Biz bunların iyi yanlarını, bize uyan yanlarını alacağız. ifadesini kullandı.
AA