Taşkale'den Türkiye'ye "SELAM"

TAKİP ET

Motosiklet Sevdalılar Türkiye adlı sosyal medya platformu üyesi Abdullah Erdoğan, Taşkale'ye gerçekleştirdiği tura ait fotoğrafı paylaşarak, Türkiye'ye selam gönderdi

Sosyal medyada 124 binin üzerinde takipçiye sahip “Motosiklet Sevdalıları Türkiye” isimli platformu üyelerinden Ispartalı Abdullah Erdoğan, motosikletiyle Karaman’ın Taşkale Köyüne geldi. 
Karaman’ın birbirinden muhteşem güzelliklerini üyesi olduğu grupta paylaşan Erdoğan’ın Taşkale’deki tahıl ambarları önünde çekildiği fotoğraf da binlerce abonenin olduğu sayfada paylaşıldı. Karaman’ın tanıtımı açısından bu tarz gezginlerin Karaman’a daha sık gelmesi için yerel yöneticilerin teşvik çalışması yapması gerektiği konusunu buradan tekrar hatırlatarak Abudllah Erdoğan’a Karaman’ı tercih ettiği için Gazete Anadolu ailesi olarak teşekkür ederiz. 

TAŞKALE TAHIL AMBARLARI

Karaman kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Taşkale köyü, zengin kültürü, barındırdığı tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Köy içerisinde killi kireç taşından oluşan yüksek kaya kütlesinde 350'den fazla tahıl ambarı bulunuyor. Ambarların ilk Bizans döneminden başlayarak Cumhuriyet dönemine kadar ihtiyaca göre elle yontularak yapıldığı, yakın zamana kadar zemine yakın ambarların ikamet olarak kullanıldığı biliniyor. Zemin katlarda 2 veya 3 odalı ambarlar bulunuyor.
Yaklaşık bin yıllık tarihi olan tahıl ambarlarına, oyulan nişler basamak olarak kullanılıyor. Ardıç ağacından yapılan 50 ila 60 santimetrekarelik kapıları bulunan ambarlara tahıllar, kapıların üzerindeki makaralara bağlanan halatlarla çıkartılıyor.
İçerisinde sıcaklık ve nemin her mevsim aynı seviyede olması nedeniyle tahılların yüz yıl kadar saklanabildiği ambarlar, görselliği ile de fotoğraf tutkunlarının dikkatini çekiyor.
Özellikle yaz aylarında binlerce kişiyi ağırlayan tahıl ambarlarında hala ibadete açık olan Taş Cami bulunuyor. Sarp bir yamaca yüzlerce mağaranın oyulduğu ender mekanlardan olan Taşkale Tahıl Ambarları dünyanın her yerinden turist çekiyor.
Eskiden belde olan köyde, nüfusun azalması nedeniyle ambarlar da artık çok az kullanılıyor.