"TARSİM'in Kapsamı Genişletilmelidir"

TAKİP ET

Mart ayında Düşen hava sıcaklıkları bazı illerimizde ve Karaman'da don zararına neden oldu.

Mehmet Bayram yaptığı açıklamada, “Mart ayında Düşen hava sıcaklıkları bazı illerimizde ve Karaman’da don zararına neden oldu. 
İlimizde eksi 20-25 derecelere kadar düşen hava sıcaklıklarıyla gerçekleşen don afeti, hububat tarlarına zarar verdi.
Ayrıca, üreticilerimiz Sigorta yaptırmasına rağmen zarar gören sulu tarım yapılan hububat ekili araziler don zararında TARSİM kapsamında değildir.
Üreticilerimiz yaşadığı don zararıyla yeniden ekim yapmak durumunda kaldı ve üretim maliyetleri arttı. Poliçe yaptıran üreticilerimiz TARSİM’den tazminat alamadı. 
Diğer taraftan yaşadığı don zararıyla da masrafları arttı.
TARSİM bu yıl yaşanan soruna yönelik kapsamı genişletmek amacıyla bir çalışma başlatmalıdır.
Sonuç olarak üreticilerimiz sigorta primini ödediği, aynı zamanda Devletimizin de önemli ölçüde destek verdiği bir sistemde, zarar gördüğü halde tazminat alamamayı kabullenmekte zorlanıyor. 
Bu nedenle tarım sigortası sistemi, tüm ürünleri, her dönemde gerçekleşen tüm risklere karşı üretici gelirlerini koruyacak şekilde olmalıdır.
İklim değişikliğinin etkileri ile doğal afetler her geçen yıl etkisini artırıyor. Geçen yıl şiddetli kuraklık ülke genelinde stratejik ürünlere zarar verirken bu yıl Mart ayında son 90 yılın en soğuk günlerinin yaşandığı iller oldu. Artık ürünlerin ve üretici gelirlerinin afetlere karşı daha fazla korunması gerekiyor.” Dedi.