"Tarlayı ben ekiyorum desteği başkası alıyor"

TAKİP ET

İcara tarla ekenlerin hak mağduriyetini ortadan kaldıracak kanun tasarısı için kollar sıvandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Yozgat’ta katıldığı programda icara tarla ekenleri sevindirecek bir açıklama yaptı. Tarım sektörü temsilcileri toplantısında konuşan Bakan Kirişçi, yapılacak yeni bir düzenleme ile artık desteklerin tarla sahibine değil icara alana verileceğini kaydetti.  
“Tarlayı ben ekiyorum, desteği başkası alıyor” diyen çiftçinin sesi olduklarını ifaden eden Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Ziraat Odası olarak çiftçinin sendika görevini ifa ettiklerini açıkladı. Bayram, 2019 yılından bugüne icara tarla eken çiftçinin yaşadığı mağduriyet için mücadele ettiklerini ifade etti. Zaman zaman siyasilerle görüşüldüğünü dile getiren Bayram, “Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye gerçekleştirdiğimiz önemli bir konu vardı. Çiftçimize verilen mazot ve gübre desteğini üreticinin kendisi alması gerektiği konusu. Ayrıca basın açıklamaları da yaparak sürekli bu konuya vurgu yapıyoruz” dedi.
“Artık mazot ve gübre gibi destekleri tarla sahiplerinin değil, risk alıp tarlada üretim yapan çiftçilere verilmesine yönelik önemli bir adım atıldı” diyen Bayram, “Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi tarla kiralayarak üretim yapan çiftçilerimizin (icarcı) hak mağduriyetini gidermeye yönelik çalışma yapılacağını söyledi. Konuya ilişkin kanun tasarısı inşallah önümüzdeki günlerde meclise sunulacaktır. Bu durum bizim için sevindirici bir haber. Çünkü tarlayı kiralayan çiftçi, her türlü riski göze alarak üretim yaparken tarla sahibi hiçbir şey yapmadan desteklemeleri alıyor” şeklinde konuştu. 
“AHLAKİ DURUMA YAKIŞMIYOR”
Sözlerine, “Ben kendime ait olan bir tarlayı kiraya verdiğim zaman o tarlaya bağlı bütün hakları kiralayan kişiye teslim etmiş oluyorum” diyerek devam eden Bayram, “Tarlayı kiraya veren kişi, kiralayan kişiye; ‘Çiftçi desteklemelerini ben alacağım’ diyor. Kanuni boşluktan dolayı kiracı da ses etmeden kabul ediyor. Adalete ve ahlaki duruma yakışmayan bu durum için Bakanlığımızın harekete geçmesi bizi fevkalade mutlu etti” ifadelerine yer verdi.
“YILLARDIR UĞRAŞ VERİYORUZ”
Devletin tarımı kalkındırmak için bu yıl yaklaşık 30 milyar liraya kadar destek verdiğine dikkat çeken Bayram, “Devletin verdiği destekleri kimin alması gerekir? Müstahsilin, yani üretenin alması gerekir. Buradaki hak mağduriyetinin giderilmesi adına yıllardır verdiğimiz uğraşın sonuca ulaşması için bu işin takibini yapmaya devam edeceğiz” sözlerini kullandı.
Bayram, “İnşallah, bu kanun tasarısının Meclisten geçerek yasalaşması en büyük beklentilerimizden biridir” konuşmasını noktaladı.
“TARLA SAHİBİ YATTIĞI YERDEN PARA KAZANIYOR”
Karaman’da tarımsal üretim yapan Musa Türegün, “Tarla sahibi kira için 2 bin 500 metrekare tarlaya bin lira istiyor ve ‘Tarla desteklemelerini de ben alırım’ diyor. Bu duruma itiraz edince de tarlayı kiraya vermiyor. Gidiyor, şartını kabul eden başka bir icarcıya kiralıyor” diyerek sitem etti. 
Tarla sahiplerinin bir ton mısır karşılığında 2 bin 500 metrekare tarlayı kiraya verdiğini dile getiren Türegün, “Karaman’da bu konuya ilişkin bazı haksız kazançlara şahit oluyoruz. Örneğin, 6 bin liraya tarlayı kiraya veriyor. Üstüne bir de çiftçi desteklemelerini de kendi alıyor” dedi. 
“Üreticinin alın teri heba oluyor” diyen Türegün, “Tarla sahibi yattığı yerden para kazanıyor” şeklinde konuştu.